De Engelse interim-bondscoach Gareth Southgate passeert captain aanvoerder Wayne Rooney voor het WK-kwalificatieduel met Slovenië van dinsdag. Jordan Henderson neemt de aanvoerdersband over.

Rooney staat zowel bij Manchester United als bij de nationale ploeg onder druk vanwege zijn wisselende prestaties. In de gewonnen kwalificatiewedstrijd tegen Malta (2-0) van zaterdag werd de aanvaller zelfs uitgefloten.

Op een persconferentie van Southgate en Rooney lichtte de bondscoach zijn beslissing toe. "Zijn leiderschap gaat verder dan waar mensen buiten de groep bewust van zijn."

Southgate kiest voor Eric Dier van Tottenham Hotspur als vervanger op het Engelse middenveld. Hij geeft aan dat het een tactische beslissing is geweest om voor Dier in plaats van Rooney te kiezen.

Steun

Rooney vertelde op de persconferentie de beslissing van Southgate 'te begrijpen en te respecteren'. "Ik steun de spelers voor de volle honderd procent en zal er klaar voor zijn als ik moet invallen."

"Natuurlijk wil je spelen, maar mijn rol als aanvoerder verandert buiten het veld niet. Ik ben trots om voor mijn land uit te komen. Als dat vanaf de bank moet, dan moet dat vanaf de bank."

De wedstrijd tussen Slovenië en Engeland begint dinsdag om 20.45 uur. De Engelsen behaalden tot nu toe een maximale score in groep F van de WK-kwalificatie door met 1-0 van Slowakije te winnen en de zege op Malta.

Bekijk de standen, het programma en de uitslagen in de WK-kwalificatie