Gianni Infantino denkt dat de zogenoemde third-party ownership nog lang niet uitgebannen is in de voetbalwereld. De voorzitter van de FIFA spreekt in Britse media zijn zorgen uit na het recente ontslag van de Engelse bondscoach Sam Allardyce.

De wereldvoetbalbond verbood inmenging van derde partijen in transfers en contracten van voetballers. Bij een undercoveroperatie van The Daily Telegraph vertelde Allardyce aan journalisten die zich voordeden als Aziatische investeerders hoe de regels van de FIFA omzeild kunnen worden.

Allardyce werd daarop na 67 dagen dienstverband ontslagen als keuzeheer. Infantino vreest dat de Engelsman lang niet de enige is die de regels overtreedt.

"Ik hoor dat de zaak-Allardyce waarschijnlijk het topje van de ijsberg is. Er is nog meer op komst en dat baart mij zorgen", aldus Infantino.

"Voordat we hierover een standpunt willen innemen, wachten we het interne onderzoek van de Engelse voetbalbond af."

Bedroefd

Infantino baalt van de zaak. "Toen ik het nieuws van Allardyce hoorde, was ik eerst erg verrast. Daarna voelde ik me bedroefd. Verhalen als deze over wangedrag en smeergeld zijn erg slecht voor het voetbal."

Volgens The Daily Telegraph zijn behalve Allardyce nog acht trainers en oud-coaches in het Engelse voetbal door hun undercoverjournalisten schuldig bevonden aan illegale praktijken als corruptie.

"We zullen zien hoe zich dit verder ontwikkelt", stelt Infantino. "Het lijkt erop dat third-party ownership nog steeds veel voorkomt in het voetbal. Zelfs in die mate dat het invloed heeft op de sport."

"We kunnen het niet toestaan dat de voetbalwereld beïnvloed wordt door de economische belangen van buitenstaanders. We moeten hier grondig naar kijken en het uit zien te roeien."