Gerard Piqué heeft aangekondigd na het WK 2018 in Rusland zijn interlandcarrière te beëindigen. De 29-jarige Spaanse verdediger is de controverse rond zijn persoon beu.

Zondag was Piqué in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië (2-0 zege) ongewild het mikpunt van kritiek. De speler van FC Barcelona had een deel van zijn mouwen waar de kleuren van de Spaanse vlag op staan afgeknipt.

Dat leverde commotie op in de Spaanse pers en op sociale media. Na afloop van het duel verklaarde Piqué dat hij besloten heeft om na het komende WK te stoppen.

"Ik ben er doodmoe van. Het WK in Rusland wordt mijn laatste toernooi, ik hoop dat ik op een normale manier kan vertrekken."

De centrale verdediger sprak in het verleden openlijk zijn steun uit voor een onafhankelijk Catalonië. Hij ruziede ook meerdere malen met spelers van Real Madrid op Twitter.

Piqué speelde tot dusverre 86 interlands voor Spanje en won met het land het WK in 2010 en het EK in 2012. Hij was ook actief op de eindtoernooien van 2014 en 2016, die voor de Spanjaarden teleurstellend verliepen.

Druppel

Volgens Piqué had het afknippen van zijn mouwen puur een praktische reden. "Ze waren erg kort en dat irriteerde. Ik heb alles geprobeerd, maar ik kan het niet meer opbrengen. Dit gedoe met mijn mouwen is de druppel die de emmer doet overlopen."

De verdediger werd in 2015 tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Costa Rica in Madrid uitgefloten door Spaanse fans, nadat hij zich kritisch had uitgelaten over Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo.

"Ze zijn erin geslaagd om me het plezier te ontnemen om voor Spanje te spelen. Hoewel ik na het WK in Rusland pas 31 ben, ga ik ermee stoppen."

Campagne

"Ik heb altijd alles gegeven voor het nationale elftal, maar als sommige mensen dat niet waarderen, dan is het beter dat ik vertrek", zei Piqué, die stelde dat hij nog niet per direct wilde stoppen vanwege de nieuwe bondscoach Julen Lopetegui.

"Ik ben erg verheugd met zijn nieuwe project. Op dit moment wil ik nog niet stoppen. We zijn samen aan de campagne richting het WK begonnen en dat wil ik samen afmaken." 

Spanje staat met zeven punten uit de eerste drie duels op doelsaldo bovenaan in groep G van de WK-kwalificatie.