FNV klaagt wereldvoetbalbond FIFA aan vanwege medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen in Qatar.

FNV en een gedupeerde gastarbeider uit Bangladesh eisen dat de FIFA een wetswijziging in Qatar afdwingt. Ook eisen zij een schadevergoeding voor de arbeider, meldt de vakbond na berichtgeving door de Volkskrant.

De vakbond vindt dat FIFA een fout heeft gemaakt om het WK van 2022 te organiseren in het land. Qatar wordt beschuldigd van het structureel uitbuiten van arbeiders. Nederlandse en Zwitserse advocaten brachten de bond zondag op de hoogte van de zaak, die dient in Zwitserland.

Onderbetaald

"De arbeiders hebben niets te vertellen. Niets over waar ze werken en hoe lang ze werken. En ze worden zwaar onderbetaald, als ze al betaald krijgen", stelt Ruud Baars van FNV.

"Blijkbaar is het geen enkel probleem om deze mensen in een bloedhitte van rond de 50 graden Celsius te laten werken in de zomer. Terwijl het WK zelf naar de winter is verplaatst." Baars benadrukt verder dat vakbonden in het land verboden zijn en dat werkgevers vaak de paspoorten van arbeiders innemen.

Kritiek

Al langer uiten mensenrechtenorganisaties en vakbonden kritiek op de FIFA vanwege het toewijzen van het WK aan Qatar. Koepelvakbond BWI, waarin FNV een van de 326 aangesloten vakbonden is, sprak zich meerdere malen uit tegen de misstanden voor laaggeschoolde arbeiders in Qatar.

BWI onderhandelt met Qatar over het inspecteren van stadions die worden gebouwd. Daarom is er volgens de Volkskrant voor gekozen om FNV de aanklacht in te laten dienen en niet BWI.