Het Nederlands elftal kan maandagavond in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk een einde maken aan een zeer slechte reeks in de Arena.

Oranje wacht al meer dan anderhalf jaar op minimaal een gelijkspel in Amsterdam. De laatste zege in de Arena dateert van maart 2015. Vervolgens werd vier keer op rij verloren.

De Verenigde Staten waren in juni 2015 met 4-3 te sterk in een oefenduel. IJsland (1-0) en Tsjechië (3-2) wonnen in de strijd om EK-kwalificatie en in maart van dit jaar won Frankrijk een oefenduel met 3-2.

Oranje presteert in de recente geschiedenis ook beter in De Kuip, waar afgelopen vrijdag met 4-1 van Wit-Rusland gewonnen. De laatste nederlaag in Rotterdam was op 11 oktober 2000 tegen Portugal (2-0).

Sinds die nederlaag is Oranje al twintig interlands ongeslagen in De Kuip. Daartegenover staan zes nederlagen in de laatste twintig interlands in de Arena.

Eerdere interlands tussen Nederland en Frankrijk

Nederland en Frankrijk staan woensdag in Parijs voor de 25e keer tegenover elkaar. © Hollandse Hoogte
Slechts vier keer werd het gelijk, onder meer op 26 maart 1980 (0-0). © Hollandse Hoogte
Kist in actie tegen Frankrijk. © ANP
In de kwalificatie voor het WK 1982 stonden beide landen weer tegen elkaar. Jan Peters moest op 18 november 1981 niet alleen langs de Franse tegenstanders, maar trof ook een haan. © ANP
Oranje verloor die avond met 2-0 en kon het WK vergeten. © Hollandse Hoogte
Oranje en Frankrijk voorafgaand aan een oefeninterland in 1992. Door treffers van Jean-Pierre Papin en Bryan Roy werd het 1-1 in Lens. © Hollandse Hoogte
In totaal won Frankrijk acht keer van Oranje, onder meer in 1995 bij het debuut van Guus Hiddink als bondsocach. In Utrecht werd het 0-1. © ANP
Wim Jonk in 1995 in duel met Eric Cantona. © ANP
In 1996 schakelde Frankrijk Oranje uit in de kwartfinale van het EK. © Hollandse Hoogte
Clarence Seedorf miste in Liverpool als enige speler in de strafschoppenserie. Na afloop was hij in tranen. © ANP
In 1997 verloor Oranje opnieuw, ditmaal met 2-1. Jan Rab verving in Parijs Hiddink die aan zijn darmen werd geopereerd. © Hollandse Hoogte
Drie jaar later wist Oranje eindelijk weer eens te winnen van 'Les Blues'. Op het EK 2000 werd het 3-2 in de poulefase. © Hollandse Hoogte
Nigel de Jong beleefde in 2004 zijn Oranje-debuut tegen Frankrijk (0-0). © Hollandse Hoogte
De laatste keer dat Oranje van Frankrijk won was op het EK 2008. © Hollandse Hoogte
Oranje won in Bern met 4-1. © Hollandse Hoogte
In maart 2014 verloor Oranje met 2-0 in het Stade de France. © ANP
© ANP

Sneijder

Qua onderlinge resultaten houden Frankrijk en Oranje elkaar in balans. De landen stonden 24 keer eerder tegenover elkaar en daarvan won zowel Frankrijk als Nederland er tien. Vier keer werd het gelijk.

De laatste Nederlandse zege op Frankrijk was in juni 2008 op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Oranje won destijds in Bern met liefst 4-1 door doelpunten van Dirk Kuijt, Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder.

De wedstrijd in de Arena begint maandagavond om 20.45 uur en staat onder leiding van de Sloveense arbiter Damir Skomina.

Video: 'Frankrijk heeft ook zijn mankementen'

Blind: 'Frankrijk heeft ook zijn mankementen'
66
Blind: 'Frankrijk heeft ook zijn mankementen'