Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond tegen Wit-Rusland de belangrijke tweede wedstrijd in de WK-kwalificatiereeks. Oud-international Youri Mulder denkt dat Oranje met de juiste mentaliteit een zege kan boeken die een flinke boost geeft.

Mulder (47) bewaart goede herinneringen aan Wit-Rusland. In 1995 behoedde hij Oranje in De Kuip voor het mislopen van het EK door in de slotfase het enige doelpunt van de wedstrijd te maken: 1-0.

"Toen was Wit-Rusland een kleiner voetballand. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld BATE Borisov, dat de laatste jaren vaak uitkwam in de Champions League en soms zelfs de groepsfase overleefde", waarschuwt Mulder tegenover NUsport voor onderschatting.

"Er zitten spelers bij met internationale ervaring. Ze kunnen met heel georganiseerd spel een resultaat halen. Het is dan heel lastig om er doorheen te komen. Dat was in 1995 ook al zo."

Mulder zag Wit-Rusland onlangs spelen in het eerste WK-kwalificatieduel met Frankrijk, waarin verrassend met 0-0 werd gelijkgespeeld. "Ze spelen zoals je verwacht. Verdedigend, in een 4-5-1-formatie. Nederland moet zorgen dat het niet hetzelfde overkomt als Frankrijk. Dan heb je al een kleine voorsprong ten opzichte van de concurrentie."

Dost

De voormalig spits vindt dat Sporting Lissabon-aanvaller Bas Dost moet spelen tegen Wit-Rusland. "Om te winnen moet je goals maken, en daarvoor moet je degene opstellen die daar het beste in is. In mijn ogen is dat op dit moment Bas Dost. Je zou hem zelfs samen met Vincent Janssen kunnen opstellen."

"Ik vind dat Oranje in de eerste wedstrijd tegen Zweden (1-1, red.) goed eindigde met Dost in de spits en Janssen er een beetje achter. Dost was toen gevaarlijk en doet het bij Sporting ook hartstikke goed. Hij is helemaal los."

Mulder stelt dat het voor het Nederlands elftal, dat de laatste vijf thuisduels verloor, lastig zal worden om met goed voetbal te winnen. "In dat geval gaat het om de absolute wil, het brandende verlangen. Er moet gespeeld worden alsof het een WK-finale is. Ze moeten een keer de reeks van al die klotewedstrijden doorbreken."

Kuip

Volgens Mulder is het daarbij een voordeel dat de wedstrijd van vrijdagavond in De Kuip wordt gespeeld. In de laatste jaren was de Amsterdam Arena meestal het strijdtoneel. "De sfeer in De Kuip is wat beter en het veld ook. Tegen een gesloten ploeg als Wit-Rusland helpt dat zeker mee."

"De Kuip heeft iets magisch. Oranje en dat stadion horen ook wel een beetje bij elkaar. Als er overtuigend wordt gewonnen, zal er misschien wel een pittige discussie losbarsten over de locatie waar Nederland in de toekomst haar thuiswedstrijden moet spelen."

Nederland-Wit-Rusland begint vrijdagavond om 20.45 uur in Rotterdam. Maandag speelt de ploeg van bondscoach Danny Blind thuis tegen Frankrijk. Die wedstrijd wordt in de Arena gespeeld.

Bekijk het programma en de stand in de WK-kwalificatie