Anwar El Ghazi moet het dit seizoen bij Ajax doen met een rol als wisselspeler, maar de aanvaller van de Amsterdammers merkt dat hij sterker wordt door zijn moeilijke situatie.

El Ghazi (21) is net als Kenny Tete, Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer zijn basisplaats kwijtgeraakt bij Ajax. Het viertal stond donderdagavond wel in de basis bij Jong Oranje, dat gelijkspeelde tegen Jong Turkije (0-0).

Ondanks veel kansen voor onder anderen El Ghazi wisten de Nederlandse beloften niet te scoren in het cruciale EK-kwalificatieduel, waardoor plaatsing voor het EK van volgend jaar in Polen een moeilijk verhaal is.

"Het was een bizar potje. Ik miste zelf twee honderdprocentkansen, maar had wel dreiging. Ik ben niet heel ontevreden over mijn eigen prestatie", analyseert El Ghazi tegenover NUsport.

Ajax-trainer Peter Bosz was aandachtig toeschouwer op de tribune. "Of ik denk dat ik hem heb kunnen overtuigen? Als we hadden gewonnen en ik een doelpuntje had gemaakt misschien wel."

Klappen

El Ghazi kon de reserverol die trainer Bosz hem dit seizoen toebedeelde bij Ajax in eerste instantie moeilijk accepteren en liet dat ook weten aan de oud-coach van Vitesse.

"Ik ben zelf naar hem toe gegaan en heb gezegd dat ik er nog steeds ben. Toen zei hij dat hij me een heel goede speler vindt, maar dat hij keuzes moet maken. Ik moet wachten op mijn kans."

De tweevoudig Oranje-international merkt inmiddels dat zijn bijrol ook een positieve werking heeft. "Ik ben volwassener geworden. Ik heb de laatste tijd veel klappen te verduren gehad, onder meer doordat ik bij Ajax minder speel. Het is iets waardoor ik als jonge jongen ben gegroeid."

Zijn gemiste kansen tegen Jong Turkije zaten El Ghazi bijvoorbeeld minder dwars dan voorheen. "Na de wedstrijd ga ik er wel aan denken, omdat ik dan met de pers moet praten. In de wedstrijd zelf probeer ik het gewoon recht te zetten."

Ritme

Tijdens Jong Oranje-Jong Turkije speelde El Ghazi voor het eerst in relatief lange tijd weer eens hele wedstrijd. Dat kostte de vleugelspeler weinig moeite.

"Ik blijf hard trainen en kon negentig minuten dus goed aan. Het is wel zo dat ik anders in het veld sta. Ik mis zeker ritme, al gaat het niet ten koste van mijn acties."

Dinsdag komt El Ghazi opnieuw in actie met Jong Oranje. In de EK-kwalificatiecyclus is Jong Cyprus de laatste tegenstander. Na dat duel moet blijken of de ploeg van bondscoach Art Langeler bij de vier beste nummers twee hoort.