Kenny Tete baalt ervan dat hij op het tweede plan is geraakt bij Ajax en het Nederlands elftal, maar de rechtsback zit ondanks zijn situatie niet bij de pakken neer.

Tete stond donderdagavond aan de aftrap bij Jong Oranje-Jong Turkije. Met de beloften speelde hij ondanks legio kansen met 0-0 gelijk, waardoor plaatsing voor het EK van volgend jaar in Polen ver weg is.

"Het was ongelooflijk dat we niet scoorden", kijkt de verdediger terug tegenover NUsport. "We kregen zóveel kansen. Uiteindelijk kregen we er ook nog een paar tegen en mogen we God op onze blote knieën danken dat we geen tegendoelpunt kregen."

"Als je kijkt naar het vertoonde spel en het aantal kansen was er maar één ploeg die aanspraak maakte op de overwinning. Dat waren wij."

De 20-jarige Amsterdammer speelde pas zijn tweede wedstrijd voor Jong Oranje. Bij Ajax raakte hij dit seizoen onder trainer Peter Bosz zijn basisplaats kwijt, waardoor hij ook bij het Nederlands elftal momenteel uit beeld is.

Ondanks zijn reserverol stond Tete donderdag met een goed gevoel op het veld. "Ik speelde vol vertrouwen en was blij dat ik weer minuutjes mocht maken. Natuurlijk speel ik het liefst in het 'grote' Nederlands elftal, maar dit is de realiteit. Ik moet door."

Slikken

Tete geeft wel toe dat hij het in het begin moeilijk had met de beslissing van Bosz. "Ik had het niet verwacht. Niemand, denk ik. We hebben wel wat besproken, maar dat hou ik het liefst tussen mij en de trainer."

"Het was even slikken, maar het zijn de keuzes van de trainer. Ik ben doorgegaan en ben gelukkig. Ik voel me heel fit en zit hartstikke lekker in mijn vel, dat is het belangrijkste."

Bondscoach Danny Blind liet zich onlangs ontvallen niet blij te zijn met het feit dat naast Tete ook Riechedly Bazoer het met een reserverol moet doen bij Ajax.

"Dat doet me zeker goed", aldus Tete. "De bondscoach had altijd veel vertrouwen in me. Het is moeilijk, maar ik ben er niet teveel mee bezig. Of ik contact met de bondscoach heb? Nee, maar dat is ook niet aan mij."

Toekomst

Tete heeft bij Ajax nog een verbintenis tot medio 2018. De viervoudig international wil nog niet vooruitlopen op zijn toekomst in Amsterdam en bij Oranje.

"Het is apart, maar het is niet anders. Het is de realiteit en daar moet ik mee dealen. Ik moet in ieder geval mijn uiterste best doen, of dat nu bij Ajax, het Nederlands elftal of Jong Oranje is."

Dinsdag neemt Tete het met Jong Oranje in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd op tegen Jong Cyprus. Na dat duel moet blijken of de ploeg van bondscoach Art Langeler bij de beste vier nummers twee hoort voor een play-offticket.