Kroatië heeft een klinkende overwinning geboekt in groep I van de WK-kwalificatie. In de uitwedstrijd tegen Kosovo wonnen de Kroaten met 6-0. Mario Mandzukic maakte in de eerste helft een zuivere hattrick.

Kosovo speelde met drie spelers uit de Eredivisie in de basis: Milot Rashica (Vitesse), Arber Zeneli (sc Heerenveen) en Bersant Celina (FC Twente).

De ploeg had niets in te brengen tegen Kroatië. Na 35 minuten had Mandzukic al drie doelpunten op zijn naam staan. In de tweede helft deden Matej Mitrovic, Ivan Perisic en Nikola Kalinic een duit in het zakje: 6-0.

In diezelfde poule boekte IJsland een fortuinlijke overwinning op Finland. De Finnen stonden vlak voor tijd nog met 2-1 voor door doelpunten van Teemu Pukki en Robin Lod, maar hielden de voorsprong niet vol. In extremis trok IJsland de wedstrijd naar zich toe door treffers van Alfred Finnbogason en Ragnar Sigurdsson: 3-2.

Turkije, met Enes Ünal van FC Twente in de basiself, toonde veerkracht tegen Oekraïne. Andriy Yarmolenko en Artem Kravets hadden na 27 minuten al voor een riante voorsprong gezorgd, maar de Turken kwamen door een treffer van Ozan Tufan en een penalty van Hakan Calhanoglu nog langszij.

Kroatië en IJsland gaan aan de leiding in de poule met vier punten.

Servië

In groep D van de WK-kwalificatie waren Filip Kostic (oud-FC Groningen) en Dusan Tadic (oud-FC Groningen en oud-FC Twente) trefzeker namens Servië in de uitwedstrijd tegen Moldavië. Ook Branislav Ivanovic scoorde voor de Serven: 0-3.

Ex-speler van FC Twente Marko Arnautovic nam de volledige doelpuntenproductie van Oostenrijk tegen Wales op zich. Een fraaie treffer van Joe Allen en een eigen doelpunt van Kevin Wimmer zorgden ervoor dat de landen de punten delen: 2-2.

Ierland won in eigen huis van Georgië met 1-0 door een doelpunt van Seamus Coleman. Wales, Servië, Oostenrijk en Ierland hebben allen vier punten. Georgië en Moldavië zijn nog puntloos.

Bekijk het programma en de stand in de WK-kwalificatie.