Art Langeler slaagde er donderdag bij zijn debuut als bondscoach van Jong Oranje niet in om met zijn ploeg te winnen, maar de hoofd opleidingen van PSV hield toch een goed gevoel over aan de wedstrijd tegen Jong Turkije.

Door het 0-0 gelijkspel in Alkmaar is de kans om het EK van volgend jaar in Polen nog te halen vrijwel verkeken. Toch is dat volgens Langeler geen reden tot paniek.

"We hebben alles gegeven, maar niet gescoord. Vooral in de eerste helft speelden we prima. Over de hele wedstrijd gezien hadden we moeten winnen", concludeerde de voormalig trainer van PEC Zwolle.

"Je kunt nooit een hele wedstrijd domineren. Maar als we bij rust met 3-0 voor hadden gestaan, was dat niet gek geweest. Gezien het aantal kansen waren wij in het voordeel."

Onder anderen Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi kregen in de eerste helft goede kansen op de openingstreffer. De Turken kwamen eigenlijk amper voor het doel van keeper Mickey van der Hart.

"Ik was daar heel content mee, waardoor ik vrij rustig op de bank zat. In de tweede helft probeerde ik meer te corrigeren en meer aanwijzingen te geven", aldus Langeler.

Emoties

Ondanks het teleurstellende resultaat bleef de 46-jarige Langeler rustig. "Als je je als trainer laat leiden door emoties, ben je geen goede coach. Ik heb steeds vooral rationeel gekeken of het nog goed stond, en dat was zo. We kwamen ook tot kansen. Vanaf de bank kun je er niet veel aan doen of de ballen erin gaan of niet."

Hoewel de kans groot is dat deelname aan het EK aan de neus van Jong Oranje voorbij gaat, vindt Langeler niet dat hij over een mindere lichting beschikt.

"We moeten het niet groter maken dan het is. Deze voetballers hebben potentie. Een aantal clubs en hopelijk ook het Nederlands elftal gaan nog een hoop plezier beleven aan deze spelers."

"Dit is voor mij ook leerzaam. Ik ben even terug op het vertrouwde trainersvlak. Hoe meer vlieguren ik maak als trainer, des te beter word ik. Dat neem ik mee naar een volgende keer."

Jong Oranje sluit de EK-kwalificatiereeks dinsdag af met een uitwedstrijd tegen Jong Cyprus. Na dat duel moet de equipe van Langeler hopen dat het bij de vier beste nummers twee hoort, waardoor er play-offs worden gespeeld.