De kans is uiterst klein dat Jong Oranje zich nog weet te plaatsen voor het EK van volgend jaar in Polen. In Alkmaar leverde het cruciale duel met Jong Turkije in de kwalificatiereeks een 0-0 gelijkspel op.

Het is daardoor sowieso uitgesloten dat de ploeg van bondscoach Art Langeler als eerste eindigt in groep 8 en zich daarmee rechtstreeks kwalificeert voor het EK. Een plaats bij de vier beste nummers twee is ook ver weg.

Jong Oranje staat tweede in de poule met elf punten uit zeven wedstrijden. Turkije heeft een punt minder. Dinsdag staat in en tegen Cyprus de laatste groepswedstrijd op het programma voor Nederland. De Turken treffen het al geplaatste Slowakije.

De wedstrijd tegen Jong Turkije betekende het debuut voor bondscoach Langeler. De hoofd opleidingen van PSV werd onlangs aangesteld als opvolger van Fred Grim, die koos voor een rol als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal.

Paal

Jong Oranje begon goed aan de wedstrijd tegen Jong Turkije en dat resulteerde in schoten van onder anderen Riechedly Bazoer en Jairo Riedewald. Beide Ajacieden vonden het doel net niet. Na tien minuten was ook Anwar El Ghazi dicht bij een treffer, maar hij schoot hoog over.

In het vervolg van de eerste helft bleef Jong Oranje de bovenliggende partij, maar echte kansen bleven lang uit. De Turken kwamen er af en toe uit, maar dat leidde evenmin tot groot gevaar voor doelman Mickey van der Hart.

Na een halfuur leek de ploeg van Langeler toch op voorsprong te komen. Joshua Brenet kwam goed door over links en bediende Bazoer, maar de middenvelder trof met een schuiver de paal.

Op slag van rust kreeg de Ajacied opnieuw een goede kans, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden door de Turkse doelman. Ook El Ghazi dook nog gevaarlijk op voor het doel. Zijn schot werd geblokt.

Spelbeeld

De tweede helft begon aanvankelijk zoals de eerste geëindigd was. Jong Oranje domineerde en kwam een paar keer gevaarlijk door in het strafschopgebied. Gaandeweg de wedstrijd veranderde het spelbeeld echter.

De formatie van bondscoach Langeler kwam een paar keer goed weg bij kansen voor Jong Turkije. Doelman Van der Hart bracht met hulp van de lat redding en invaller Kenan Karaman had bij twee enorme kansen het vizier niet op scherp.

Met invallers en debutanten Steven Bergwijn en Oussama Idrissi binnen de lijnen ging Jong Oranje vervolgens vol op jacht naar de openingstreffer. Met name FC Groningen-aanvaller Idrissi was dichtbij, maar zijn schot miste kracht.

Aan de andere kant kwam Nederland niet voor de eerste keeer goed weg toen Jerry St. Juste een bal van de lijn haalde. Invaller Joris van Overeem had de winnende treffer nog op zijn schoen, maar gescoord werd er niet meer.