Het Nederlands elftal moet vrijdagavond in de WK-kwalificatiewedstrijd in De Kuip tegen Wit-Rusland minimaal een punt pakken om te voorkomen dat een negatief record uit de jaren dertig wordt geëvenaard.

Oranje heeft al vijf wedstrijden op rij verloren in eigen land. De laatste thuiszege dateert van 31 maart 2015 toen in de Arena Spanje met 2-0 werd verslagen.

Vervolgens werd onder Guus Hiddink met 4-3 verloren van de Verenigde Staten en onder diens opvolger Danny Blind waren IJsland (1-0), Tsjechië (3-2), Frankrijk (3-2) en Griekenland (2-1) te sterk.

De enige keer dat Oranje zes keer op rij thuis verloor was tussen 1932 en 1934. Aan de reeks nederlagen werd destijds een eind gemaakt dankzij een 9-3 zege op België.

33 wedstrijden

Uit de recente historie in de WK-kwalificatie kan Oranje wel moed putten. Nederland verloor in de WK-voorronde niet meer sinds 1 september 2001 toen met 1-0 verloren werd in en tegen Ierland. Sindsdien bleef Oranje 33 wedstrijden ongeslagen, inclusief de 1-1 vorige maand in Solna tegen Zweden.

Wit-Rusland begon de kwalificatie vorige maand ook met een gelijkspel. De ploeg van bondscoach Aleksandr Khatskevich hield in Borisov Frankrijk knap op 0-0.

Wit-Rusland en Nederland staan vrijdag voor de zevende keer tegenover elkaar. Van de eerdere ontmoetingen won Oranje er vier. In 1995 (1-0) en 2007 (2-1) pakten de Wit-Russen de zege.

De wedstrijd tussen Oranje en Wit-Rusland begint vrijdag om 20.45 uur in De Kuip en staat onder leiding van de Schotse arbiter Craig Thomson.

Bekijk het programma en de stand in de WK-kwalificatie