Wayne Rooney vindt het ontslag van bondscoach Sam Allardyce bijzonder spijtig, maar hamert erop dat de Engelse ploeg zich niet door de spraakmakende zaak moet laten afleiden in de aanloop naar de WK-kwalificatieduels met Malta en Slovenië.

"Het is zonde", reageert de aanvoerder dinsdag op de persconferentie van de 'Three Lions'. "Iedereen kon zien hoe blij Sam met deze baan was en dat enthousiasme bracht hij ook over op de spelers."

Allardyce werd vorige week op straat gezet door de FA nadat hij het slachtoffer was geworden van een undercoveronderzoek van The Daily Telegraph. De 61-jarige manager toonde zich in gesprekken met journalisten die zich voordeden als Aziatische zakenlieden bereid mee te werken aan illegale transferpraktijken.

"Het is enorm spijtig dat dat is gebeurd", vindt Rooney. "Ik weet zeker dat hij er ontzettend veel spijt van heeft. Ik hou van voetbal en vind dat sommige dingen daar niet in thuishoren. Als kind krijg je daar niets van mee, maar elke sport heeft schaduwkanten die de sport niet vooruithelpen."

Zes punten

De aanvaller kan zich daarom wel vinden in het besluit van de FA om niet door te gaan met Allardyce en Gareth Southgate als interim-bondscoach aan te stellen. "Wij moeten ons nu concentreren op de samenwerking met Gareth en ons aanpassen aan zijn ideeën."

Volgens Rooney heeft iedereen inmiddels vrede met de nieuwe situatie en genieten de interlands tegen Malta en Slovenië nu prioriteit. "We hebben deze week twee belangrijke wedstrijden die we moeten winnen, of dat nou met Gareth of Sam is. Hier moeten we zes punten aan overhouden."

Engeland begon de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland met een benauwde overwinning op Slowakije. Zaterdag is Malta de tegenstander op Wembley en volgende week dinsdag gaan de Britten op bezoek in Slovenië.