Wesley Sneijder durft nog niet te zeggen of hij er vrijdag bij is wanneer het Nederlands elftal het in de WK-kwalificatiereeks opneemt tegen Wit-Rusland.

De 32-jarige middenvelder viel afgelopen zondag in het competitieduel van zijn club Galatasaray met Osmanlispor (3-1 winst) uit met een bovenblessure en liet dinsdag de eerste groepstraining van Oranje aan zich voorbij gaan.

Sneijder hoopt dat hij tegen de Wit-Russen aan de aftrap kan staan, maar erkent dat hij er op dit moment nog niet klaar voor is. "Het gaat niet helemaal goed met m'n been, anders had ik wel vanaf het begin op het veld gestaan", zegt de Utrechter tegen de NOS. "We zullen vrijdag zien of ik het haal."

Het is echter allerminst uitgesloten dat bondscoach Danny Blind gewoon een beroep op zijn reserve-aanvoerder kan doen. "Anders was ik hier niet meer geweest. Ik ben nog steeds een kanshebber om te spelen vrijdag en daar ga ik ook nog steeds voor. Het gaat elke dag beter."

Volgens Sneijder is het drukke programma bij Galatasaray en het Nederlands elftal de oorzaak van zijn blessure. "Het feit is dat ik alles gespeeld heb de afgelopen periode en nooit problemen gehad heb na een heel lange tijd. En nu is het erin geslopen, misschien een beetje door vermoeidheid."

Robben

Net als Sneijder ontbrak ook Kevin Strootman tijdens de eerste oefensessie in Katwijk. De middenvelder heeft eveneens last van een bovenblessure, die hij opliep in de competitiewedstrijd van zijn werkgever AS Roma tegen Internazionale.

Bondscoach Blind heeft ook nog steeds geen duidelijkheid over Arjen Robben. De lichtgeblesseerde aanvaller moet van Bayern München toestemming krijgen om zich te melden bij de nationale ploeg. Sneijder hoopt in elk geval dat de captain zich ook aansluit. "We kunnen hem goed gebruiken, want hij is een speler die uit het niets iets kan creëren."

Oranje speelt vrijdag om 20.45 uur in de Rotterdamse Kuip tegen Wit-Rusland. Maandag is Frankrijk op hetzelfde tijdstip de tegenstander in de Amsterdam Arena.

Bekijk het programma en de standen in de WK-kwalificatiereeks