PSV is zaterdag voor de derde keer dit Eredivisieseizoen tegen puntenverlies aangelopen. De Eindhovenaren moesten genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel bij het sterk presterende sc Heerenveen.

Arber Zeneli schoot Heerenveen in de 72e minuut verrassend op voorsprong. Een eigen doelpunt van Jerry St. Juste bracht PSV drie minuten later nog wel langszij, maar verder dan dat kwam de titelverdediger niet.

Door de remise kan zowel koploper Feyenoord als Ajax (verder) uitlopen op de Eindhovenaren. Beide clubs moeten zondag dan wel de duels met respectievelijk Willem II (uit) en FC Utrecht (thuis) in winst omzetten.

Heerenveen blijft ook bovenin meedraaien en is na acht wedstrijden terug te vinden op de vierde plaats. PSV staat tweede en heeft al zeven verliespunten meer dan Feyenoord en twee meer dan Ajax.

Lastig

PSV won slechts twee van de laatste tien Eredivisieduels in het Abe Lenstra Stadion, maar de ploeg van trainer Phillip Cocu had zaterdag aanvankelijk opvallend weinig te duchten van de Friezen.

Cocu gaf Siem de Jong voor het eerst een basisplaats in de competitie en liet ook Daniel Schwaab en Steven Bergwijn van meet af aan beginnen. Het kwam het spel van PSV ten goede. De bezoekers domineerden en stapelden na een ietwat gezapige openingsfase een aantal grote kansen op elkaar.

Heerenveen-doelman Erwin Mulder toonde zich echter een sta-in-de-weg. De ervaren sluitpost voorkwam in de 21e minuut met een katachtige reflex dat Luuk de Jong met het hoofd kon scoren en had vier minuten later ook een antwoord op een schuiver van Gaston Pereiro.

De Uruguayaanse aanvaller vond tien minuten voor rust wel het net, maar zijn treffer werd terecht wegens buitenspel afgekeurd.

Heerenveen kon er maar weinig tegenover stellen. PSV-keeper Jeroen Zoet hoefde in de eerste helft geen enkele keer handelend optreden. Alleen Pelle van Amersfoort dook in kansrijke positie voor zijn neus op, maar de volley van de buitenspeler verdween naast het doel van Zoet.

Blessures

Na rust was het spelbeeld hetzelfde. PSV had al in de eerste minuut van het tweede bedrijf op voorsprong moeten komen, maar Bergwijn faalde oog in oog met Mulder en schoot de bal ruim naast.

Beide ploegen kregen niet veel later een tegenvaller te verwerken. Bij Heerenveen moest smaakmaker Sam Larsson er wegens een blessure vanaf en datzelfde gold bij PSV voor Andres Guardado. Hij werd afgelost door de debuterende Oleksandr Zinchenko.

PSV kreeg in de 64e minuut de volgende grote mogelijkheid. Op aangeven van Siem de Jong leek broer Luuk van dichtbij eindelijk te scoren, maar weer stuitte de aanvoerder van de Eindhovenaren op Mulder.

Met nog twintig minuten te gaan beet Heerenveen wat meer van zich af en dat resulteerde in twee schietkansen voor Zeneli. Diens eerste poging zeilde rakelings naast en poging nummer twee was een prooi voor Zoet.

Aandacht

Toch kwam de thuisclub in de 72e minuut op voorsprong. Invaller Luciano Slagveer ontsnapte aan de aandacht van de PSV-verdediging en gaf de bal op een presenteerblaadje aan Zeneli, voor wie het een eenvoudig klusje was om de 1-0 op het scorebord te zetten.

Lang kon Heerenveen echter niet genieten van de voorsprong. Pereiro kapte in het vijandelijke strafschopgebied zijn directe tegenstander uit en via de ongelukkige Heerenveen-verdediger St. Juste verdween de bal achter de kansloze Mulder: 1-1.

Beide ploegen gingen in de levendige slotfase op jacht naar de zege, maar gescoord werd er niet meer. Ook omdat Pereiro de bal net aan de voor hem verkeerde kant van de paal krulde.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie