Go Ahead Eagles heeft Excelsior zaterdagavond een gevoelige nederlaag bezorgd. In Deventer werd het 3-0. NEC versloeg hekkensluiter Roda JC in Limburg in een weinig hoogstaand duel met 1-0.

Bij Go Ahead-Excelsior was het halverwege al 2-0. In de elfde minuut opende aanvoerder Sander Duits de score en na ruim een halfuur zorgde aanvaller Sam Hendriks uit een strafschop voor 2-0.

Na rust werd het er voor Excelsior niet makkelijker op. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag moest vanaf de 57e minuut met tien man verder nadat Danilo Pantic zijn tweede gele kaart pakte. Hendriks maakte er, opnieuw uit een strafschop, 3-0 van.

Go Ahead won voor de tweede keer dit seizoen en staat nu twaalfde met acht punten uit acht wedstrijden. Het nadert daarmee Excelsior, dat twee punten meer heeft en de nummer negen van de Eredivisie is.

De Graaf

Duits beloonde de thuisploeg al na elf minuten voor een veldoverwicht. Hij anticipeerde beter op een hoekschop dan de verdedigers van Excelsior en kopte raak (1-0).

Go Ahead kreeg vervolgens hulp van scheidsrechter Edwin de Graaf. Hij zag eerst een overtreding over het hoofd op Luigi Bruins en floot vervolgens voor een strafschop toen Jurgen Mattheij een klein duwtje gaf. Hendriks benutte de toegekende strafschop.

De hoop van Excelsior op een succesvolle inhaalrace na rust vervloog toen Pantic na een klein uurtje zijn tweede gele kaart kreeg. De Serviër kreeg voor rust al geel voor protesteren en maakte in de tweede helft een domme overtreding.

Hendriks mocht na 72 minuten opnieuw vanaf elf meter aanleggen nadat Terell Ondaan de bal met zijn hand had beroerd. De aanvaller stuurde doelman Tom Muyters de verkeerde hoek in en bepaalde de eindstand op 3-0.

Roda JC-NEC

Aanvaller Kévin Mayi ontpopte zich bij het duel tussen Roda JC en NEC tot matchwinner. De 23-jarige Fransman scoorde in het Parkstad Limburg Stadion in de 78e minuut op aangeven van Quincy Owusu-Abeyie.

Door de tweede overwinning van het seizoen neemt de ploeg van trainer Peter Hyballa afstand van de onderste plaatsen in de competitie. NEC klimt van de vijftiende naar de elfde plaats en heeft nu negen punten uit acht wedstrijden.

Bij Roda JC nemen de zorgen alsmaar verder toe. De formatie van trainer Yannis Anastasiou wacht nog altijd op de overwinning en staat met slechts drie punten en drie gemaakte doelpunten laatste in de Eredivisie.

De ploeg uit Kerkrade heeft nu in zes opeenvolgende wedstrijden niet gescoord. Zo'n reeks zette Roda JC nog niet eerder neer.

Kopkans

Roda JC begon met aanvallende intenties goed aan de wedstrijd. Meer dan een kopkans van centrale verdediger Daryl Werker leverde dat echter niet op.

NEC speelde behoudend en hield veel spelers achter de bal. Beide ploegen kregen in de eerste helft, waarin Roda JC wel de betere ploeg was, verder geen uitgespeelde kansen.

Na rust kregen de bezoekers de eerste mogelijkheid op de openingstreffer. Een schot van Mayi werd fraai gepareerd door doelman Benjamin van Leer. Dezelfde Mayi was ruim tien minuten voor tijd wel succesvol.

Na balverlies van Christian Kum en onoplettendheid van Ard van Peppen stelde invaller Owusu-Abeyie de spits in staat om NEC aan drie kostbare punten te helpen.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie