Voetbal

Bergwijn en Van de Beek debuteren in selectie Jong Oranje

De nieuwe bondscoach Art Langeler heeft Oussama Idrissi (FC Groningen), Steven Bergwijn (PSV) en Donny van de Beek (Ajax) voor het eerst opgeroepen voor Jong Oranje.

Langeler heeft in totaal 23 spelers opgenomen in zijn selectie voor de EK-kwalificatieduels met Jong Turkije (thuis op donderdag 6 oktober) en Cyprus (uit op dinsdag 11 oktober).

De voormalig coach van PEC Zwolle zal in de laatste twee wedstrijden uit de kwalificatiereeks voor het EK van 2017 debuteren op de bank van Jong Oranje. Hij werd vorige week aangesteld als opvolger van Fred Grim, die de nieuwe assistent is van Danny Blind bij het 'grote' Oranje.

Jong Oranje staat na zes van de acht wedstrijden tweede in groep H met tien punten, vijf minder dan koploper Jong Slowakije en één meer dan nummer drie Jong Turkije.

Rechtstreekse plaatsing voor het EK is vrijwel uit zicht voor Nederland, omdat alleen de groepswinnaar direct een ticket verdient voor het eindtoernooi in Polen. Daarnaast spelen de vier beste nummers twee play-offs om de laatste tickets voor het eindtoernooi.

Jong Oranje zal waarschijnlijk de duels met Jong Turkije en Jong Cyprus moeten winnen om nog kans te houden op EK-kwalificatie.

Ajax

Ajax is met vijf spelers hofleverancier van de eerste selectie van Langeler. Naast Van de Beek mogen ook Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi, Jairo Riedewald en Kenny Tete zich melden in Zeist. Tete viel af uit de voorselectie van het grote Oranje.

Bazoer en Riedewald zijn dit seizoen ook hun basisplaats bij Ajax kwijtgeraakt en maken daarom geen deel meer uit van het Nederlands elftal.

Danny Blind, de bondscoach van Oranje, betreurt dat het trio even op een zijspoor is geraakt bij Ajax. "Maar als je niet speelt, dan moet je knokken en zorgen dat zoiets verandert'', zei hij. "Ik had plannen met Bazoer voor een bepaalde positie en Tete is in mijn ogen een heel goede verdediger. Daarom heb ik hem toch nog in mijn voorselectie opgenomen.''

Naast Bergwijn zijn er met Joshua Brenet en Hidde Jurjus in totaal drie PSV'ers geselecteerd. Tonny Vilhena vertegenwoordigt Feyenoord in de selectie.

Volledige selectie

Doel: Maarten de Fockert (sc Heerenveen), Mickey van der Hart (PEC Zwolle), Hidde Jurjus (PSV)

Verdediging: Nathan Aké (AFC Bournemouth), Joshua Brenet (PSV), Timothy Fosu-Mensah (Manchester United), Hans Hateboer (FC Groningen), Wesley Hoedt (Lazio), Jairo Riedewald (Ajax), Karim Rekik (Olympique Marseille), Jeremiah St. Juste (sc Heerenveen), Kenny Tete (Ajax)

Middenveld: Riechedly Bazoer (Ajax), Donny van de Beek (Ajax),  Derrick Luckassen (AZ), Joris van Overeem (AZ), Tonny Vilhena (Feyenoord).

Aanval: Steven Bergwijn (PSV), Dabney Dos Santos (AZ), Anwar El Ghazi (Ajax), Oussama Idrissi (FC Groningen), Ricardo Kishna (Lazio), Vincent Vermeij (Heracles Almelo).

Tip de redactie