Voetbal

Assistent Southampton volgende slachtoffer undercoverjournalisten

In navolging van Sam Allardyce en Tommy Wright is Eric Black het volgende slachtoffer van de undercoveractie van The Telegraph. De 52-jarige Schot is assistent-trainer van Southampton. In België is ook Oud-Heverlee Leuven-voorzitter Jimmy Houtput per direct opgestapt.

The Telegraph publiceerde vrijdag een artikel waarin de Britse krant stelt dat Black onderzoeksjournalisten advies gaf over omkoping van officials in lagere divisies. 

Southampton wacht eerst af tot het volledige onderzoek is afgerond voordat het eventueel maatregelen zal treffen. ''Southampton is donderdag verteld dat The Telegraph vrijdag als onderdeel van een reeks onthullingen een artikel publiceert over onze assistent-manager Eric Black'', valt er te lezen op de clubwebsite.

''We hebben de krant verzocht het artikel te mogen lezen maar dat is geweigerd. Daarop hebben we contact gezocht met de voetbalbond FA en de Premier League, met wie we in deze zaak zullen samenwerken.''

Black assisteert dit seizoen de Fransman Claude Puel bij de voormalige club van Ronald Koeman. Vorig seizoen was hij interim-trainer van het gedegradeerde Aston Villa.

Onthullingen

De reeks onthullingen over smeergeld in het voetbal kostte begin deze week de Engelse bondscoach Sam Allardyce zijn baan. Daarna werd Tommy Wright, assistent-manager van Barnsley, door zijn club ontslagen.

De Nederlander Jimmy Floyd Hasselbaink kwam ook in opspraak door de undercoveractie, maar zijn club Queens Park Rangers heeft vooralnog geen maatregelen genomen.

De Londense club laat in een verklaring weten nog onvoldoende informatie te hebben ontvangen om het interne onderzoek voort te kunnen zetten. QPR verzoekt The Telegraph om alle beschikbare informatie te verstrekken.

Houtput

De voorzitter van de Belgische eerstedivisieclub Oud-Heverlee Leuven heeft op Facebook zijn ontslag bij de club aangekondigd. Volgens The Telegraph was hij bereid internationale transferregels te overtreden door als fictieve derde partij op te treden bij transfers van spelers.

"Deze beslissing mag in geen enkel geval aanzien worden als een schuldbekentenis in het recent verschenen artikel maar is het gevolg van een opeenstapeling van teleurstellingen die veel ruimer liggen."

"Ik ontvlucht hiermee vooral een wereld die niet past bij mijn persoonlijkheid en dit voor die wereld erin slaagt om die persoonlijkheid te veranderen", zegt hij in de uitgebreide verklaring.

"De voetbalwereld is een jungle die gedomineerd wordt door makelaars, die soms zelfs beweren wedstrijden te kunnen beïnvloeden, en door ego's op en naast het veld. Zelfs de pers verliest zijn objectiviteit als het over voetbal gaat en creëert vlotjes sensatie en perceptie. Dit is niet mijn natuurlijke habitat en ook niet wie ik ben als mens.''

Lees meer over:
Tip de redactie