Voetbal

Van den Brom en Vlaar likken de wonden na afstraffing AZ

De afstraffing van AZ op bezoek bij Zenit (5-0) bewijst dat er een flink niveauverschil bestaat tussen de Eredivisieclub en de Russische topclub. Dat concludeerden AZ-trainer John van den Brom en verdediger Ron Vlaar donderdagavond na afloop van het groepsduel in de Europa League.

"Het bewijst dat er werk aan de winkel is", stelde Vlaar. De aanvoerder zag dat de Alkmaarders de eerste twee goals weggaven door balverlies op eigen helft.

"Het mag niet gebeuren, maar het gebeurt toch. Dan loop je achter de feiten aan. Het is zonde want in de eerste helft zaten we nog redelijk in de wedstrijd", aldus de international bij FOX Sports.

De verdediger verliet het veld na minder dan een uur spelen wegens een kuitblessure. Over de ernst kon hij nog niks zeggen. "Ik weet nog niet wat ik ervan moet zeggen. Ik ga niet voor niks naar de kant. Het is even afwachten."

Van den Brom

Van den Brom baalde van de zware nederlaag en de blessures die Vlaar en Wout Weghorst opliepen. "Je verliest kansloos met 5-0, met name in de tweede helft hebben we het weggegeven. Maar je verliest ook nog twee spelers."

Het wegvallen van Weghorst, die door een elleboogstoot een gebroken neus opliep, noemde de coach een cruciaal moment. Terwijl de spits geblesseerd langs de kant van het veld stond, maakte Zenit de openingstreffer. "Dat was erg zuur. Het had een rode kaart moeten zijn, maar in plaats daarvan staan wij even met tien man en krijgen we een goal tegen."

"Dan valt ook Vlaar nog uit met een kuitblessure, dat zag er niet goed uit."

Eerlijk

De 5-0 was voor AZ de zwaarste nederlaag in het prille seizoen. "Ik zie dit als een incident. We hebben ons 45 minuten aan de afspraken gehouden, maar daarna ging er veel mis. We speelden tegen een ploeg die vele malen sterker is dan wij, daar moet je ook eerlijk in zijn."

"Maar wij zullen er zondag weer staan, wees niet bang." AZ speelt dan tegen Sparta Rotterdam. De wedstrijd op Het Kasteel begint om 16.45 uur.

Tip de redactie