Voetbal

Kansloos AZ evenaart grootste Europese nederlaag tegen Zenit

AZ is er ook in de tweede wedstrijd van de groepsfase van de Europa League niet in geslaagd te winnen. De Alkmaarders hadden in de zware uitwedstrijd bij Zenit Sint-Petersburg weinig in te brengen: 5-0.

Het 5-0 verlies betekende voor AZ een evenaring van de grootste nederlaag ooit in Europees verband. In 2012 was Anzhi Makhachkala in Alkmaar met dezelfde cijfers te sterk.

Aleksandr Kokorin scoorde twee keer namens Zenit, waaronder de openingstreffer. De Rus profiteerde van wanorde bij AZ, nadat Wout Weghorst geblesseerd uitviel. Tot dan toe hield de ploeg van trainer John van de Brom aardig stand.

Kort na rust kwamen de Russen op 2-0 dankzij een treffer van de Braziliaan Giuliano, die de rebound benutte na een redding van AZ-doelman Sergio Rochet. 

Na krap een uur spelen was het opnieuw Kokorin, die bij de tweede paal kon binnentikken en de wedstrijd voor Zenit in het slot gooide. Kort daarvoor was Ben Rienstra bij AZ in de ploeg gekomen voor Ron Vlaar.

Strafschop

Vijf minuten later werd het al 4-0 doordat de Italiaanse verdediger Domenico Criscito een strafschop benutte. AZ creëerde nog wel enige kansen, waaronder zelfs een treffer van Joris van Overeem. Deze werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Invaller Oleg Shatov maakte er vervolgens nog een grote uitslag van door ook de 5-0 voor Zenit op het scorebord te schieten. 

AZ blijft derde in groep D, omdat Dundalk thuis in Ierland wist te winnen van Macabbi Tel Aviv: 1-0. Dat betekende de eerste Ierse zege ooit in Europees clubverband.

Zenit is met zes punten uit twee wedstrijden koploper. AZ speelde in het eerste duel tegen Dundalk met 1-1 gelijk. Op 20 oktober nemen de Alkmaarders het op tegen Maccabi Tel Aviv.

Bekijk de uitslagen, de standen en het programma in de Europa League

Lees meer over:
Tip de redactie