Voetbal

'Ook Hasselbaink nam steekpenningen aan'

Jimmy Floyd Hasselbaink is één van de coaches die ervan wordt beschuldigd smeergeld te hebben aangenomen. Ook een trainer van Barnsley en een bestuurder van Leeds worden genoemd in het schandaal dat undercoverjournalisten in Engeland hebben blootgelegd.

De trainer van Queens Park Rangers is gefilmd terwijl hij onderhandelt om een geldsom aan te nemen. De beelden zijn woensdagavond vrijgegeven door de Daily Telegraph. De Britse krant bracht eerder al naar buiten dat bondscoach Sam Allardyce bereid was steekpenningen aan te nemen voor adviezen.

In het geval van Hasselbaink, oud-international van het Nederlands elftal, gaat het om een bedrag van zo'n 55.000 pond. Te zien is hoe de voormalig spits dat bedrag wil aannemen om als ambassadeur te fungeren voor een bedrijf dat spelers vertegenwoordigt.

Dat bedrijf had dan vervolgens spelers bij Queens Park Rangers willen onderbrengen. Hasselbaink zou in dat geval geld van de club uitgeven aan een bedrijf dat hem betaalt.

Zelf zegt de 44-jarige oud-prof niets fout te hebben gedaan. "Er is mij gevraagd om voor een bepaald bedrag een speech te geven. Daar zie ik niets verkeerds in. Ik heb ook geen tegenbeloften gemaakt. Ik heb QPR ook niet gevraagd om spelers te halen, die zogezegd bij hen onder contract zouden staan."

De club is op de hoogte gesteld van de verdenkingen en zal de zaak intern onderzoeken. Wel houdt QPR alle vertrouwen in Hasselbaink, meldde de club.

Wright

Daily Telegraph publiceerde woensdagavond een video waarop te zien is dat Tommy Wright, de assistent-trainer van Barnsley, 5000 pond aanneemt van undercoverjournalisten. In ruil daarvoor belooft hij spelers van de fictieve investeringsmaatschappij naar zijn club te halen.

Barnsley stelde Wright woensdagavond op non-actief gesteld, nadat zijn naam opdook in de smeergeld-affaire.

Een andere vrijgegeven video laat zien hoe Leeds United-eigenaar Massimo Cellino bereid is om twintig procent van zijn club te verkopen aan de undercoverjournalisten in ruil voor een deel van de transferrechten van zijn spelers. Dit is in strijd met de regels, die belangen van derde partijen in spelers verbieden. 

FA

Eerder op woensdag liet de Engelse voetbalbond FA weten serieus te kijken naar beschuldigingen over trainers die gevoelig zijn voor omkoping. Dat meldde de bond in een korte verklaring.

De FA reageert daarmee op beschuldigingen in de Daily Telegraph. Volgens de Britse krant hebben minstens acht huidige en voormalige coaches​ van clubs uit de Premier League smeergeld ontvangen bij transfers van spelers.

"Beschuldigingen zullen worden onderzocht en als er bewijs is voor criminaliteit zullen we de aangewezen autoriteiten informeren en om hulp vragen."

Allardyce werd maandag door de krant in verlegenheid gebracht door undercoverjournalisten. Zijn uitlatingen hebben hem inmiddels na één interland zijn baan gekost.

De nietsvermoedende 'Big Sam' vertelde aan de journalisten, die zich voordeden als Aziatische ondernemers, hoe ze de internationale transferregels konden omzeilen en bedong 400.000 pond (zo'n 462.000 euro) voor zijn adviezen en tips.

Lees meer over:
Tip de redactie