Voetbal

Van Praag bekritiseert Infantino over aanstellen Van Basten

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft felle kritiek op de manier waarop de FIFA Marco van Basten heeft ingelijfd. 

"Het is tegen alle afspraken in", zegt Van Praag op Radio 1. Van Basten zegde zijn baan als assistent-bondscoach bij Oranje op om bij de wereldvoetbalbond aan de slag te gaan als hoofd van een team dat zich bezighoudt met spelregels en innovatie in het voetbal.

"Ik werd op 24 augustus gebeld door FIFA-voorzitter Gianni Infantino", vertelt Van Praag. "Hij gaf te kennen dat de FIFA geïnteresseerd was in Marco van Basten."

"Ik was toen op verkiezingscampagne voor het voorzitterschap van de UEFA en gaf Infantino het telefoonnummer van toenmalig directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. Toen ik Bert vervolgens opbelde, bleek dat de FIFA allang met Marco gesproken had. Dat hoort gewoon niet."

Fantastische baan

"Ik ben blij voor Marco dat hij die fantastische baan heeft. Hij is niet weggegaan omdat hij het bij de KNVB niet naar zijn zin had. Iedereen roept: 'Zie je wel, hij loopt weg bij de KNVB'. Maar hij is weggegaan omdat hij een fantastische baan kon krijgen bij de FIFA."

Van Praag was vorig jaar in de race om FIFA-voorzitter te worden, maar schaarde zich later in zijn strijd tegen toenmalig voorzitter Sepp Blatter achter Prins Ali Bin Al-Hussein. Die verloor de verkiezing van Blatter, maar kort daarna stapte de door schandalen omgeven Zwitser toch op. Hij werd opgevolgd door zijn landgenoot Gianni Infantino.

Van Praag heeft ondanks de manier waarop Van Basten werd ingelijfd door de FIFA vertrouwen in Infantino. "Ik denk dat het met de FIFA goed gaat komen onder leiding van Infantino. Maar dit was verkeerd van hem."

Eerder deze maand verloor Van Praag de verkiezing voor nieuwe UEFA-voorzitter van de Sloveen Aleksander Ceferin.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie