'Nog zeker acht andere coaches in Engeland namen smeergeld aan'

De ontslagen bondscoach Sam Allardyce is niet de enige manager in het Engelse voetbal die gevoelig is voor omkoping. Volgens de Britse krant The Telegraph hebben nog minstens acht huidige en voormalige coaches van clubs uit de Premier League smeergeld ontvangen bij transfers van spelers.

De krant noemt nog geen namen, maar onthult woensdag wel in het geheim opgenomen gesprekken met voetbalmakelaars. Die vertellen onomwonden over 'inhalige' coaches die illegale betalingen accepteren bij spelerstransfers en geld soms cash ontvangen.

De gesprekken zijn opgenomen door dezelfde undercoverjournalisten die Allardyce ontmaskerden.

De inmiddels ex-bondscoach vertelde aan de journalisten, die zich voordeden als Aziatische ondernemers, hoe ze de internationale transferregels konden omzeilen en bedong 400.000 pond (zo'n 462.000 euro) voor zijn adviezen en tips.

Politie

De onthullingen waren dinsdagavond voor Allardyce en de FA aanleiding om hun samenwerking te beëindigen. Allardyce was pas 67 dagen in dienst als bondscoach.

The Telegraph rept in zijn berichtgeving over "wijdverbreide corruptie in het Engels voetbal" en de krant heeft ermee ingestemd al zijn bevindingen aan de Engelse voetbalbond FA en de politie te overhandigen.

Een van de zaakwaarnemers die aan het woord komt in the Telegraph is Pino Pagliara, een Italiaan die in 2005 voor vijf jaar werd geschorst voor matchfixing. Hij noemde de namen van voetbaltrainers die er geen moeite mee hebben geld 'onder de tafel' te ontvangen.

Pagliara's zakenpartner Dax Price en Scott McGarvey, een voormalige speler van Manchester United die nu spelersmakelaar is, lieten zich tevens openhartig uit tegenover de undercoverjournalisten. Ze noemden vaak dezelfde namen als Pagliara.

5000 pond

De krant zegt later deze week beelden vrij te zullen geven van een assistent-manager van een grote Engelse club die 5000 pond smeergeld aanneemt van undercoverjournalisten die zich voordoen als vertegenwoordigers van een firma uit het Verre Oosten in ruil voor investeringen in spelers.

Lees meer over:
Tip de redactie