Sam Allardyce is dinsdag ontslagen als bondscoach van Engeland. De onthullingen van de Britse krant The Telegraph kosten de 61-jarige oefenmeester de kop, bevestigt de FA.

"Het gedrag van Allardyce, zoals vandaag omschreven, is ongepast voor een bondscoach. Hij onderkent dat hij een grote fout heeft gemaakt en heeft daarvoor zijn excuses aangeboden", schrijft de Engelse voetbalbond in een verklaring op de website.

"Niettemin hebben de FA en Allardyce vanwege de ernst van de situatie gezamenlijk besloten het contract met onmiddellijke ingang te verbreken."

Allardyce werd in juli aangesteld als opvolger van Roy Hodgson bij de 'Three Lions' en was pas 67 dagen in dienst als bondscoach. Zijn taken worden de komende vier interlands waargenomen door Gareth Southgate, terwijl de FA op zoek gaat naar een definitieve opvolger.

De manager laat in eigen verklaring weten de gang van zaken te betreuren. "Het was een enorme eer voor mij toen ik in juli werd aangesteld en ik ben enorm teleurgesteld hoe het is afgelopen. Ik heb me oprecht en hartgrondig verontschuldigd voor mijn acties."

Video: Sam Allardyce betrokken bij illegale transferpraktijken

Allardyce weg als bondscoach na onthullingen over transfers
Allardyce weg als bondscoach na onthullingen over transfers

Deal

Maandag doken er beelden op waarop Allardyce een lucratieve deal wilde sluiten over het adviseren bij illegale transferpraktijken. Undercoverjournalisten deden zich in minimaal twee opgenomen gesprekken met Allardyce voor als Aziatische ondernemers die geld wilden verdienen met transfers.

Ze vroegen aan de bondscoach of het mogelijk was de zogenoemde 'third party ownership' te omzeilen in Engeland. Dat gebeurde in twee gesprekken die vorige week en in augustus plaatsvonden. Daarin onderhandelde Allardyce over een vergoeding van ongeveer 460.000 euro en liet hij zich bovendien laatdunkend uit over zijn voorganger Hodgson en diens assistent Gary Neville.

The Telegraph publiceerde dinsdagochtend een artikel over het onderzoek, waarop de Engelse voetbalbond direct liet weten de zaak te gaan onderzoeken.

'Big Sam', die al vaker het middelpunt van controverse was, werkte tot twee maanden geleden bij Sunderland. Daarvoor trainde hij ook onder meer West Ham United, Blackburn Rovers, Newcastle United en Bolton Wanderers.

Video: Heitinga ging mede vanwege Allardyce niet naar West Ham United

Heitinga ging mede vanwege Allardyce niet naar West Ham United
Heitinga ging mede vanwege Allardyce niet naar West Ham United