In navolging van Johan Lokhorst en Ger Vermeulen is ook Johan de Kock afgetreden als lid van de raad van commissarissen van de KNVB.

Door het aftreden van de oud-international bestaat het toezichthoudende orgaan van de voetbalbond nu alleen nog maar uit Henk Kivits en Simon Kelder. Dat bevestigt de KNVB op de website.

"De interne en externe machtsstrijd, de aanhoudende druk en de daarbij gepaard gaande discussies, die op geen enkele wijze voetbal gerelateerd zijn, hebben mij deze beslissing doen nemen", verklaart De Kock zijn vertrek. "In mijn zeventienjarige loopbaan als betaald voetballer ben ik zelden voortijdig gewisseld, dit voelt als een verlies."

Twee weken geleden zegde een meerderheid van de Eredivisieclubs het vertrouwen in de raad van commissarissen van de KNVB op. Als gevolg daarvan werd de benoeming van Gijs de Jong als directeur betaald voetbal opgeschort en kondigden ook Lokhorst en Vermeulen aan hun positie op te geven.

Vergadering

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB wil op zo kort mogelijke termijn nieuwe commissarissen aanstellen. Daarom wordt er op 13 oktober een buitengewone algemene vergadering belegd in Zeist.

Tot die tijd blijven Kivits (toezichthouder namens de Eredivisie) en Kelder (toezichthouder namens de Jupiler League) aan als de enige twee leden van de rvc. "De overgebleven commissarissen van de KNVB wens ik veel wijsheid en sterkte in de voorzetting van de lopende zaken", zegt De Kock daarover.

"Ik ben ervan overtuigd dat de ingeslagen weg naar een open en publieksvriendelijke KNVB, waarbij meer transparantie en servicegerichtheid, uiteindelijk zal leiden tot een optimale voetbalorganisatie."

Bondsvoorzitter Michael van Praag riep vorige week alle overgebleven commissarissen nog op afscheid te nemen, omdat zij niet goed met hem en de betaaldvoetbalclubs zouden communiceren.