Yaya Touré begrijpt weinig van het besluit van wereldvoetbalbond FIFA om zijn eigen antiracismewerkgroep op te heffen.

"Ik heb mijn hele leven te maken gehad met racisme, of dat nou op straat is of in stadions. Dus toen ik de brief ontving waarin stond dat de FIFA deze 'taskforce' heeft opgeheven, was ik zeer teleurgesteld", zegt de 33-jarige Touré, die als adviseur verbonden was aan de werkgroep, dinsdag in een verklaring.

"De brief van de FIFA somt al het goede werk op dat is voortgekomen uit de adviezen en aanbevelingen van de taskforce. Nadat de FIFA decennialang te weinig heeft gedaan aan het aanpakken van racisme en nadat ze niet genoeg deden in de aanloop naar het WK in Rusland, waarom zouden ze dan stoppen met iets dat begint te werken?"

"Ik kan alleen maar hopen dat de FIFA hier goed over heeft nagedacht. De brief die ik ontvangen heb, geeft me niet veel vertrouwen. Het zijn de fans en de spelers die het zullen voelen als de FIFA dit niet oplost."

Samoura

Fatma Samoura, de nieuwe secretaris-generaal van de FIFA, vertelde maandag in Manchester dat het werk van de werkgroep erop zit.

"De taskforce had een zeer specifiek mandaat meegekregen en die is volledig vervuld'', aldus de rechterhand van FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

Volgens Samoura is haar eigen entree bij de FIFA, als donkere vrouw, het bewijs dat de mondiale voetbalbond zich inzet voor gelijkheid en diversiteit.

"We nemen onze rol in de strijd tegen racisme heel serieus. De taskforce heeft een sterk programma opgesteld om racisme te bestrijden'', aldus de Senegalese. "We hebben alle aanbevelingen doorgevoerd, de projecten zijn gaande.''