De Engelse voetbalbond FA gaat een onderzoek instellen naar de beschuldigingen van een Britse krant dat bondscoach Sam Allardyce een deal wilde maken om advies te geven over illegale transferpraktijken.

"We hebben The Daily Telegraph gevraagd om ons alle feiten te geven over dit onderwerp", zegt een woordvoerder van de FA dinsdag tegen Sky Sports.

FA-voorzitter Greg Clarke stelde later op dinsdag tegen The Times dat zijn bond eerst "diep wil ademhalen" voordat ze beslissingen zal nemen. "We willen alle feiten horen voordat we een oordeel kunnen vellen."

Undercoverjournalisten van The Daily Telegraph deden zich in minimaal twee opgenomen gesprekken met Allardyce voor als Aziatische ondernemers die geld wilden verdienen met transfers van voetballers.

Ze vroegen aan de bondscoach of het mogelijk was de zogenoemde 'third party ownership' te omzeilen in Engeland. Dat gebeurde in twee gesprekken die in vorige week en in augustus plaatsvonden. Allardyce is sinds juli bondscoach van Engeland.

Third party ownership is een situatie waar, naast twee clubs, nog een partij betrokken is bij een deal met een speler. Meestal neemt een investeringsmaatschappij een aandeel in de transferrechten van een speler om daar later bij doorverkoop geld mee te verdienen.

De FA heeft deze praktijk, die door voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini "een vorm van slavernij" werd genoemd, al in 2008 verboden. Sinds vorig jaar mei mag 'third party ownership' ook niet meer van wereldvoetbalbond FIFA.

Regels

Allardyce vertelde aan de undercoverjournalisten dat het mogelijk is om de regels van de FA te omzeilen. "Dat kan met spelers uit heel Zuid-Amerika, Portugal, Spanje, België en heel Afrika", antwoordde de bondscoach, terwijl hij niet door had dat het gesprek werd opgenomen.

Allardyce haalde de transfer van Enner Valencia naar West Ham United aan als voorbeeld. 'Big Sam' was trainer van die club toen hij de Ecuadoriaan met behulp van een derde partij naar Londen haalde.

De oud-trainer van onder meer Bolton Wanderers onderhandelde met de zogenaamde firma uit het Verre Oosten over een deal ter waarde van 400.000 pond (ongeveer 460.000 euro). Daarvoor zou hij onder meer naar Singapore en Hongkong afreizen.

Hodgson

Allardyce liet zich tegenover de undercoverjournalisten ook laatdunkend uit over zijn voorganger Roy Hodgson. De oud-bondscoach laat volgens Allardyce iedereen in slaap vallen als hij spreekt in het openbaar.

Allardyce volgde Hodgson op na het EK van afgelopen zomer in Frankrijk.

De Engelse bondscoach en zijn vertegenwoordigers hebben nog niet gereageerd. Hij zal normaal gesproken zondag met de pers praten als hij zijn selectie voor de komende EK-kwalificatieduels bekendmaakt.