Willem II gaat niet in beroep tegen de schorsing die middenvelder Anouar Kali onlangs kreeg opgelegd naar aanleiding van zijn rode kaart in het verloren bekerduel met Ajax (5-1).

Kali kreeg in die wedstrijd op advies van de video-arbiter een rode kaart na een charge op Lasse Schöne. Willem II ging in eerste instantie niet akkoord met de straf van drie duels, waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar.

De tuchtcommissie van de KNVB oordeelde vervolgens dat die schorsing bleef staan. Willem II heeft nu besloten af te zien van bezwaar tegen de straf.

Volgens directeur Berry van Gool zorgde het niet akkoord gaan voor negatieve publiciteit. "Onze belangrijkste beweegreden is niet goed begrepen. De KNVB heeft ons onvoldoende duidelijk gemaakt wanneer een videoarbiter eventueel in zou grijpen", zegt hij tegen het AD.

"Er was nog geen reglementering. Het was geen clear incident. De meningen zijn nog steeds verdeeld of Kali geel of rood verdient."

Video: Willem II-speler Kali krijgt rood op advies van videoscheidsrechter

Verantwoordelijk

Het was voor het eerst dat de videoscheidsrechter werd gebruikt in een officiële wedstrijd op het hoogste niveau. De tuchtcommissie gebruikte ook voor het eerst de verklaring van de video-arbiter als bewijsmiddel.

Van Gool vindt dat Willem II nu niet verantwoordelijk is voor hulp bij het stellen van richtlijnen voor het gebruik van de videoscheidsrechter. "Dat moet de werkgroep videoarbitrage maar doen", zegt hij.

"Bij Willem II blijft wel het onbehagen hangen dat we vrijwillig hebben meegewerkt aan een project dat nog aan alle kanten rammelde. Dat we een werknemer daardoor een tijd moeten missen, voelt onrechtvaardig aan."

De 25-jarige Kali miste zondag al het uitduel met NEC (0-0). Hij ontbreekt ook in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord van komende zondag.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie