De FIFA heeft zijn eigen antiracismewerkgroep opgeheven. De wereldvoetbalbond vindt dat de 'taskforce' zijn taak heeft volbracht.

"De taskforce heeft zijn tijdelijke missie volledig volbracht en is daardoor ontbonden en niet langer in functie", schrijft de FIFA in een brief aan de leden van de taskforce die in handen is van AP.

Secretaris-generaal Fatma Samoura noemde maandag in Manchester haar eigen entree bij de FIFA, als donkere vrouw, het bewijs dat de mondiale voetbalbond zich inzet voor gelijkheid en diversiteit.

"We nemen onze rol in de strijd tegen racisme heel serieus. De taskforce heeft een sterk programma opgesteld om racisme te bestrijden'', aldus de Senegalese. "We hebben alle aanbevelingen doorgevoerd, de projecten zijn gaande.''

Osasu Obayiuwana, lid van de werkgroep, reageert tegen AP teleurgesteld op het besluit van de FIFA. "Ik wou dat ik kon zeggen dat ik geschokt ben door het besluit, maar dat ben ik niet. Racisme in het voetbal is nog steeds een zeer serieus probleem, dat voortdurend aandacht nodig heeft."

"Ik vind persoonlijk dat er nog steeds veel werk lag voor de taskforce, zoals het WK van 2018 in Rusland. Maar het is duidelijk dat het bestuur van de FIFA een andere mening is toegedaan."

Resolutie

In 2013 schaarde 99 procent van de 209 FIFA-leden zich op een FIFA-congres op Mauritius achter een resolutie aangaande 'maatregelen ter bestrijding van racisme en discriminatie'. In datzelfde jaar werd de antiracismewerkgroep in het leven geroepen.

Jeffrey Webb was de eerste twee jaar de voorzitter van de taskforce, maar de voormalig vicepresident van de FIFA werd in 2015 opgepakt wegens corruptie en is inmiddels voor het leven geschorst door de wereldvoetbalbond.

Een jaar geleden nam Constant Omari de functie over van Webb, maar volgens Obayiuwana is er nooit één bijeenkomst geweest onder het voorzitterschap van de preses van de Congolese voetbalbond.

Prins Ali

Prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië, die het aflegde tegen Gianni Infantino in de strijd om Sepp Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter, heeft geen goed woord over voor de beslissing om te stoppen met de werkgroep.

"Het idee dat het huidige FIFA-bestuur vindt dat de aanbevelingen van de taskforce zijn doorgevoerd is schandelij", zegt hij. "Nog nooit is de noodzaak om racisme en rassendiscriminatie te bestrijden duidelijker geweest dan in de wereld waarin we nu leven. Dat is niet iets wat een bestuur met enig verantwoordelijkheidsgevoel kan ontkennen."

De FIFA heeft de laatste jaren meerdere keren aangegeven dat het zich grote zorgen maakt over racisme in Rusland. Uit een in 2015 gepubliceerd rapport bleek dat er tussen mei 2012 en mei 2014 meer dan tweehonderd racistische incidenten waren in het Russische voetbal.