FC Twente heeft zondag tegen Vitesse de vierde overwinning van het seizoen geboekt. In de Grolsch Veste won de ploeg van trainer René Hake met 2-1.

Na ruim een kwartier zette Enes Ünal FC Twente met zijn zesde competitietreffer op voorsprong. In de slotfase besliste Bersant Celina, die net als Ünal wordt gehuurd van Manchester City, de wedstrijd.

De treffer van Lewis Baker namens Vitesse in de extra tijd kwam te laat voor de Arnhemmers. Op slag van rust werd een doelpunt van FC Twente-aanvaller Yaw Yaboah om onduidelijke redenen afgekeurd door arbiter Jeroen Manschot.

Door de winst verlaat FC Twente de tiende plaats en is het nu de nummer zes van de Eredivisie met twaalf punten uit zeven wedstrijden. Het passeert Vitesse op de ranglijst, dat zevende is met tien punten.

FC Twente zal het in de komende wedstrijden wellicht wel zonder topscorer Ünal moeten doen. De Turk viel vroeg in de tweede helft uit met een blessure waarvan de ernst nog onduidelijk is.

Ziyech

In de wedstrijd tegen Vitesse, die werd voorafgegaan door het afscheid van onder anderen de naar Ajax vertrokken Hakim Ziyech, was het voor FC Twente bij de eerste kans in de zestiende minuut meteen raak.

Dejan Trajkovski kwam goed door aan de linkerkant. De Sloveense linksback behield het overzicht en legde de bal goed terug. Ünal dook vrij op voor het Vitesse-doel en passeerde doelman Eloy Room met een lage schuiver.

Voor zijn zes doelpunten had de spits niet eens alle zeven Eredivisiewedstrijden nodig. Tegen Excelsior en sc Heerenveen deed hij eerder dit seizoen niet mee en tegen Feyenoord viel hij pas laat in.

Aanvaller Yeboah leek op slag van rust voor 2-0 te zorgen, maar scheidsrechter Manschot keurde de treffer af. Hij dacht vermoedelijk aan een lichte overtreding op Ricky van Wolfswinkel, maar de spits van Vitesse gleed zelf weg.

Celina

De woede was aan het begin van de tweede helft bij de meeste mensen verdwenen, al kon Manschot weinig meer goed doen bij het thuispubliek. Celina maakte in de 85e minuut alsnog de tweede treffer voor FC Twente na goed terugleggen van Chinedu Ede.

Dat was de beslissing, al deed Vitesse vlak voor het verstrijken van de blessuretijd nog wel iets terug. Chelsea-huurling Baker liet doelman Nick Marsman met een fraaie inzet van afstand kansloos.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie