PSV heeft opnieuw een uitzege geboekt. De landskampioen had het lange tijd lastig met Excelsior, maar won op Woudestein uiteindelijk met 3-1. Omdat het voor PSV al de dertiende uitzege op rij is, vestigt de club een nieuw record in de Eredivisie.

PSV kwam na 21 minuten op voorsprong door een goal van Luciano Narsingh, maar kon daar maar vijf minuten van genieten. Toen maakte Luigi Bruins al gelijk vanaf de stip, nadat Jetro Willems Kevin Vermeulen had gevloerd in het strafschopgebied.

Vlak voor rust kwam PSV toch weer op voorsprong. Luuk de Jong, die eerder met een vernuftig hakje de paal had geraakt, kopte simpel raak uit een vrije trap. Na rust liet PSV veel kansen liggen en begon Excelsior te geloven in een stuntje. Een doelpunt van Davy Pröpper gooide zeven minuten voor tijd echter de wedstrijd in het slot.

PSV komt door de zege in punten weer gelijk met Ajax, dat eerder op de avond met 5-1 van PEC Zwolle won. Feyenoord blijft koploper en heeft morgen ook nog de thuiswedstrijd tegen Roda JC tegoed.

Spreekkoren

Het duel op Woudestein begon met ophef door spreekkoren vanuit het bezoekersvak. De PSV-aanhang was duidelijk nog niet vergeten dat scheidsrechter Danny Makkelie in de spannende slotfase van het afgelopen seizoen een omstreden penalty gaf aan Ajax, waardoor de Amsterdammers tot de laatste dag van de competitie de beste papieren hadden om de landstitel te pakken.

Makkelie greep in en legde de wedstrijd kort stil. De spreekkoren stopten niet helemaal maar werden na waarschuwingen wel aangepast.

Initiatief

PSV nam in Rotterdam het initiatief, maar had wederom moeite met het verzilveren van de kansen. Uitgerekend Narsingh, die de belichaming is geworden van de problemen van de landskampioen om het net te vinden, opende na 21 minuten de score.

De vleugelspits klopte doelman Tom Muyters en scoorde voor het eerst dit eredivisieseizoen na een goede steekpass van Bart Ramselaar.

Makkelie maakte zich vijf minuten later nog minder populair bij de Eindhovense aanhang omdat hij een strafschop toekende aan Excelsior. Willems werd verrast door een uitbraak van Vermeulen. De linksback gebruikte handen en voeten om zijn tegenstander uit te schakelen en Makkelie wees naar de stip. De strafschop werd benut door Bruins.

De bezoekers mochten toch gaan rusten met een voorsprong. Op slag van rust kopte De Jong uit een vrije trap van Andrés Guardado raak.

Record

In de tweede helft beleefde PSV enkele hachelijke momenten voor het eigen doel, maar de gelijkmaker viel niet. De ploeg van Cocu was zelf ook minder dreigend richting het doel van de Kralingers en zo bleef de wedstrijd lang spannend. De eindstand werd bepaald in de slotfase via Pröpper.

Met de dertiende uitzege op rij breekt PSV het eigen record uit 1988. Op bezoek bij Willem II op 21 november 2015 liet de club voor het laatst op vreemde bodem punten liggen in de competitie.