Manchester United-coach José Mourinho heeft in voorbereiding op het duel met Leicester City van zaterdag gezegd dat aanvoerder Wayne Rooney veel te veel kritiek heeft gekregen.

Rooney, bezig aan zijn dertiende jaar bij United, beleeft een matige start van het seizoen bij de 'Mancunians' en kreeg vooral ook kritiek na de interland Slowakije-Engeland van begin september.

In de door Engeland met 1-0 gewonnen wedstrijd vervulde Rooney een anonieme rol. Ook zijn plek in de basis bij United staat ter discussie. Volgens Mourinho heeft dat de aanvaller geraakt.

"Er is een Wayne voor de wedstrijd tegen Slowakije en een Wayne erna", aldus de Portugese trainer. "Ik neem het mensen kwalijk die veel te hard zijn voor een speler die zoveel heeft betekend voor het Engelse voetbal. Maar hij moet het als een man nemen."

Toch zei Mourinho ook niet bang te zijn om Rooney buiten de basis te laten. "Als hij op de bank moet zitten, dan moet het maar. Als hij thuis moet blijven, dan blijft hij thuis. Maar dat betekent niet dat je een probleem hebt met elkaar."

Frustrerend

Mourinho ligt de laatste weken flink onder vuur met Manchester United, nadat de ploeg achtereenvolgens verloor van Manchester City, Feyenoord en Watford.

"Met mij gaat het goed", zei de Portugees. "Het enige dat me een beetje raakt is de kritiek op mijn spelers. Ik hou ervan om ze te beschermen. Ik kan ze alleen niet beschermen tegen de pers. Dat ligt buiten mijn controle en dat voelt frustrerend."

Mourinho haalde andermaal de term 'Einsteins' aan, waarmee hij journalisten op sarcastische wijze een naam geeft. "Je kunt niets doen tegen de Einsteins. Ze moeten geld verdienen, maar ze kunnen niet coachen, kunnen geen wedstrijden winnen."

"Ze kunnen alleen praten en schrijven en het werk van anderen bekritiseren. Ik ben een goed mens, ik doe aan liefdadigheid en help mensen, dus waarom zou ik de Einsteins niet voeden? Dat is prima."

United neem het zaterdagmiddag om 13.30 uur op tegen Leicester City, dat vorig seizoen verrassend kampioen werd. Onder Mourinho staat United vooralsnog zevende in de Premier League. Leicester is de nummer elf.

Bekijk het programma en de stand in de Premier League