Fred Grim wordt de nieuwe assistent-trainer van het Nederlands elftal. Art Langeler neemt per direct zijn functie als trainer van Jong Oranje over.

De KNVB was op zoek naar een rechterhand voor bondscoach Danny Blind, nadat Marco van Basten enkele weken geleden zijn vertrek naar de FIFA had aangekondigd. Hij gaat per 1 oktober aan de slag bij de wereldvoetbalbond in een voetbaltechnische functie. In een eerder stadium vertrok Dick Advocaat al naar Fenerbahçe.

De 51-jarige Grim werd vorig jaar aangesteld als keuzeheer van Jong Oranje. Als trainer werkte hij in diverse functies bij Ajax, Sparta Rotterdam en Almere City FC, waar hij als hoofdtrainer de nodige indruk maakte.

Grim is blij met zijn overstap naar het 'grote' Oranje. "Dit is een mooie stap", zegt de voormalig keeper van onder meer Ajax vrijdag in een persbericht van de KNVB.

"Werken met de beste voetballers van Nederland is fantastisch. Daarnaast ligt er met kwalificatie voor het WK 2018 een mooie doelstelling. Natuurlijk heb ik met absoluut veel plezier en motivatie bij Jong Oranje gewerkt, en had ik graag met dat team naar het EK gewild. Maar dit is een kans die ik met beide handen aangrijp."

Gedreven

Ook Blind, die graag nog een tweede assistent in zijn staf wil, is in zijn nopjes met de komst van Grim. "Het is goed nieuws dat Fred zich verbindt aan mijn staf. We hebben jarenlang in hetzelfde team gespeeld en ook in het trainersvak samengewerkt. Ik ken Fred als een gedreven en enthousiaste coach, die een belangrijk aandeel kan hebben in ons team."

"Bovendien maakt Fred al langer deel uit van het voetbaltechnische hart binnen de KNVB en kent hij de visie van Oranje. En, ook belangrijk, hij is bekend bij de nieuwe generatie Nederlandse voetballers."

Langeler

De KNVB heeft Langeler aangesteld als opvolger van Grim bij Jong Oranje. Langeler, hoofd van de jeugdopleiding bij PSV, zit in ieder geval de komende twee EK-kwalificatieduels op de bank bij het talententeam. Langeler was al in dienst bij de bond als assistent van Oranje onder 20 jaar.

"Ik ben nu al elke dag bezig om met talentvolle voetballers de laatste stap naar de top te maken'', stelt de 46-jarige Langeler, die eerder hoofdtrainer was van PEC Zwolle. "Mijn werkzaamheden bij PSV en Jong Oranje sluiten perfect op elkaar aan.''