Marco van Basten is vrijdag tot groot genoegen van FIFA-voorzitter Gianni Infantino officieel aangesteld bij de wereldvoetbalbond. De Nederlander gaat daar een voetbaltechnische functie bekleden.

"Marco is voetbal", begint Infantino trots op de website van de FIFA. "Toen ik met hem begon te praten over de visie van het spel, wetende wat hij allemaal al heeft betekend voor het voetbal, was het snel duidelijk dat Van Basten een fantastische aanwinst zal zijn voor de FIFA."

De Zwitser denkt dat de Europees kampioen van 1988 een grote rol gaat spelen in de toekomst van de FIFA. "We moeten voetbal koesteren, beschermen en ontwikkelen. Marco is naast een legende ook een kenner."

"Hij kan veel voor het voetbal gaan betekenen, overal in de wereld. Ik ben erg blij met zijn komst."

Oranje

De 51-jarige Van Basten, die officieel de 'FIFA Chief Officer for Technical Development' wordt, was sinds juli 2015 de assistent van Oranje-bondscoach Danny Blind, maar eind augustus werd bekend dat hij naar de FIFA zou vertrekken.

De KNVB en de oud-spits kwamen donderdag overeen dat hij per 1 oktober vertrekt bij het Nederlands elftal. De voormalig trainer van onder meer AZ en sc Heerenveen kijkt ernaar uit om te beginnen aan zijn nieuwe klus.

"Het is een grote eer voor mij om hier te zijn. Ik ben erg trots om te kunnen werken in het hart van de FIFA, het hart van het voetbal. Ik hoop dat ik ervoor kan zorgen dat voetbal de nummer één sport van de wereld blijft."

De KNVB maakte vrijdag bekend dat de bond met Jong Oranje-trainer Fred Grim een nieuwe assistent van Blind heeft gevonden.