FIFA-president Gianni Infantino ziet de wereldwijde start van het testen met de videoscheidsrechter deze week bij Ajax-Willem II als een eerste stap in de goede richting.

"Na decennialang erover praten, zijn we eindelijk overgegaan op de testfase. Zo kunnen we zien of het werkt of niet, maar ook hoe we de arbiters precies kunnen bijstaan", aldus Infantino vrijdag op het Twitteraccount van de FIFA.

"Het is anno 2016 ondenkbaar dat iedereen in het stadion en voor de tv de fouten van de scheidsrechter kan zien, maar dat hij het zelf als enige niet kan zien en zelfs verboden wordt om de beelden te zien."

De 46-jarige Zwitser wil er wel voor waken dat het spel niet lang stil komt te liggen door de videoscheidsrechter.

"We moeten er voor blijven zorgen dat de wedstrijd een regelmatig verloop heeft. De scheidsrechter moet altijd de eindbeslissing hebben over situaties in een wedstrijd, maar als er een systeem bestaat waarmee we hem kunnen helpen, dan is dat zeker welkom."

"Tijdens de testfase van twee jaar zullen er nog fouten gemaakt worden, maar daarna verwacht ik dat er een systeem staat waarvan het voetbal gaat profiteren."

Kali

Bij het bekerduel woensdag tussen Ajax en Willem II kreeg Anouar Kali van scheidsrechter Danny Makkelie in eerste instantie een gele kaart voor zijn overtreding op Lasse Schöne, maar die werd al snel omgezet in rood na advies van videoscheidsrechter Pol van Boekel. 

Ook bij Feyenoord-FC Oss werd donderdag getest met een videoscheidsrechter.

Video: Willem II-speler Kali krijgt rood door hulp videoscheidsrechter