Feyenoord heeft zich donderdagavond geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB-beker. De Rotterdammers versloegen FC Oss in De Kuip met 4-1, maar de winst kwam moeizaam tot stand.

Al snel keek Feyenoord tegen de huidige nummer vijftien van de Jupiler League tegen een achterstand aan door een treffer van Tom Boere. Nog in de eerste helft werd het gelijk door Steven Berghuis.

Zowel voor als na rust ontsnapte de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst een paar keer aan een nieuwe achterstand. Uiteindelijk werd de winst door doelpunten van Michiel Kramer, Bilal Basaçikoglu en Nicolai Jörgensen veiliggesteld.

Bij de wedstrijd in Rotterdam, waarin Van Bronckhorst zijn ploeg op vijf plaatsen had gewijzigd, werd net als bij Ajax-Willem II van woensdag geëxperimenteerd met de videoscheidsrechter. Arbiter Pol van Boekel stond in verbinding met Danny Makkelie.

Video: Samenvatting Feyenoord-FC Oss

Vorig seizoen wist Feyenoord de beker te winnen. In de eindstrijd werd er toen met 2-1 gewonnen van FC Utrecht, dat eerder donderdagavond de tweede ronde bereikte door met 3-1 bij FC Twente te winnen.

In de volgende ronde neemt Feyenoord het in eigen huis op tegen Excelsior, zo bleek later donderdag tijdens de loting.

Rebound

Feyenoord startte tegen FC Oss sterk en kreeg binnen twee minuten al kansen via Kramer (redding doelman Ronald Koeman junior) en Basaçikoglu (kopbal tegen de lat). Het was niet veel later echter FC Oss dat de leiding nam.

Istvan Bakx glipte door de verdediging van Feyenoord en stuitte op doelman Brad Jones, maar in de rebound was Boere trefzeker. In de jacht op de gelijkmaker was het vervolgens snel raak voor de thuisploeg.

Berghuis kwam door over de rechterkant en passeerde doelman Koeman met rechts in de korte hoek. Voor rust wist Feyenoord niet te overtuigen en kwam het goed weg bij een nieuwe kans van Boere. Aan de andere kant was Simon Gustafson gevaarlijk.

Na rust was het spel van Feyenoord aanvankelijk niet veel beter, al had het wel een overwicht. De Rotterdammers kwamen echter heel goed weg toen Boere de bal namens FC Oss voor het intikken had, maar over schoot.

Met een gelukje zette Kramer, die vanaf de eerste minuut mocht beginnen, Feyenoord vervolgens op voorsprong. Het geloof bij FC Oss ebde langzaam weg en de thuisploeg liep uiteindelijk nog uit via Basaçikoglu en invaller Jörgensen.

Bekijk de uitslagen en het programma in de KNVB-beker