Marco van Basten vertrekt per 1 oktober als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal. Dat is de oud-spits donderdag overeengekomen met de KNVB.

Het vertrek van de 51-jarige Van Basten stond eind augustus al vast. Hij krijgt een voorname rol binnen de wereldvoetbalbond FIFA.

"Ik heb met veel plezier en naar tevredenheid gewerkt in het team van Danny Blind, maar de onverwachte uitnodiging vanuit de FIFA betekent voor mij een unieke kans", zegt Van Basten over zijn vertrek.

"Ik vertrouw erop dat de KNVB mijn vertrek op een professionele manier weet in te vullen en ik wens de staf en de spelers heel veel sterkte en geluk toe met de kwalificatie naar het WK en ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken."

Onlangs gaf Van Basten nog aan dat hij uiterlijk tot het laatste WK-kwalificatieduel van het jaar - op 13 november uit tegen Luxemburg - bij Oranje zou blijven, tenzij er voor die tijd een opvolger zou worden gevonden.

Van Breukelen

Hans van Breukelen, technisch directeur vna de KNVB, ziet het vertrek van Van Basten als positief. "Het is goed voor het Nederlandse voetbal dat een man als Marco van Basten door de wereldvoetbalbond gevraagd wordt permanent in Zürich mee te komen denken over de ontwikkeling van het voetbal", aldus de oud-doelman.

"De KNVB gunt Marco deze stap van harte en we wensen hem veel succes bij de voortzetting van zijn loopbaan in het voetbal."

Van Basten was tussen 2004 en 2008 bondscoach van Oranje en verbond zich vorig jaar als assistent-bondscoach opnieuw aan het Nederlands elftal. Eerder was hij hoofdtrainer van Ajax, sc Heerenveen en AZ.

Eerder vertrok Dick Advocaat al als assistent van bondscoach Blind. Na vorig seizoen stopte oud-spits Ruud van Nistelrooij ook als assistent. Teammanager Hans Jorritsma verlaat aan het eind van dit jaar Oranje eveneens.

Het Nederlands elftal neemt het komende maand in de WK-kwalificatie thuis op tegen Wit-Rusland (7 oktober) en Frankrijk (10 oktober).