Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri waren woensdagavond dolenthousiast na hun droomdebuut bij Ajax. Beide spelers kwamen tot scoren in het bekerduel met Willem II: 5-0.

"Je debuutwedstrijd vergeet je sowieso nooit. Maar als je ook nog eens een goal maakt, dan is dat onbeschrijfelijk. Dat doelpunt ga ik nog wel een paar keer terugkijken", aldus De Ligt na afloop in de Arena tegen FOX Sports.

De 17-jarige verdediger mocht van trainer Peter Bosz in de basis beginnen en zorgde na 25 minuten voor de 2-0. De Ligt kopte een corner op maat van Hakim Ziyech in de verre hoek. 

De speler van Jong Ajax was naar eigen zeggen verbaasd dat hij aan de aftrap stond. "Ik mocht deze week meetrainen met het eerste en werd na afloop door trainer Peter Bosz gevraagd om naar zijn kamertje te komen. Toen ik binnenkwam zei hij gelijk: 'Morgen basis'."

"Ik keek hem aan en dacht: wat zegt u nou? Maar de trainer vond dat ik het heb verdiend en dat ik maar lekker moest voetballen. Dat is denk ik wel gelukt. De wedstrijd verliep soepel, al was ik aan het eind wel een beetje moe. Dit is een goed begin, maar ik ben nog nergens. Voor mij is het belangrijk om zoveel mogelijk speelminuten te maken."

Video: De Ligt en Nouri scoren bij debuut voor Ajax

Nouri

In navolging van De Ligt luisterde ook Nouri zijn eerste officiële minuten in de hoofdmacht van Ajax op met een doelpunt. De 19-jarige middenvelder kwam twintig minuten voor tijd het veld in voor Ziyech en maakte vlak voor tijd de 5-0 uit een vrije trap.

"Ik zat op de bank al stiekem met een oog naar de klok te kijken", erkende Nouri. "Toen ik het veld in kwam, ging het van binnen wel bonken. Het hele stadion scandeerde mijn naam, het is niet te beschrijven hoe mooi dat is. Het is een wereld van verschil met Jong Ajax. Dit is het echte werk."

Nouri wist zich direct te onderscheiden bij Ajax door na een fraaie dribbel een vrije trap te versieren aan de rand van het strafschopgebied. De jeugdinternational vroeg vervolgens aan Lasse Schöne of hij achter de bal mocht gaan staan.

"Dat vroeg ik ook al bij de eerste vrije trap, maar het was logisch dat Lasse die zelf nam. Hij heeft een geweldige trap. Lasse beloofde me dat ik een eventuele volgende vrije bal mocht nemen, mits ik zou scoren. Zo niet, dan moest ik hem een tientje geven. Gelukkig kon ik mijn speelminuten belonen met een doelpunt."

Ook Frenkie de Jong debuteerde woensdag voor Ajax, maar de middenvelder kon in de laatste tien minuten niet tot scoren komen.