Arbiter Danny Makkelie was blij dat hij woensdagavond in het bekerduel Ajax-Willem II (5-0) door de hulp van videoscheidsrechter Pol van Boekel Anouar Kali geen gele maar een rode kaart kon tonen.

Makkelie gaf Kali na een uur spelen in de Arena in eerste instantie geel voor een overtreding op Lasse Schöne, maar op advies Van Boekel moest de middenvelder van Willem II een aantal seconden later met rood van het veld.

"Dit toont absoluut het nut van de videoscheidsrechter aan, want anders had ik na afloop moeten zeggen dat ik een rode kaart had gemist", aldus Makkelie na afloop van de wedstrijd tegen de KNVB.

"In dit geval was de rode kaart gezien de uitslag niet bepalend, maar stel je voor dat er wedstrijden komen waarin het wel bepalend is, dan is het bijzonder prettig dat de videoscheidsrechter je kan helpen."

Ajax-Willem II was wereldwijd de eerste wedstrijd in een officiële competitie op het hoogste niveau waarbij er live getest werd met het gebruik van de videoscheidsrechter. In maart van dit jaar besloot de FIFA om toestemming te geven voor dit nieuwe hulpmiddel.

Video: Willem II-speler Kali krijgt rood door hulp van videoscheidsrechter

Herhalingen

Van Boekel zat daardoor woensdagavond in een videowagen in de Arena, waar hij de beschikking had over verschillende schermen met herhalingen.

Direct na de overtreding van Kali nam hij contact op met Makkelie. "Ik had meteen het gevoel dat het een behoorlijke overtreding was", zei Van Boekel. "Dus ik heb 'm opnieuw bekeken, in slow motion, vanuit verschillende hoeken en na een paar seconden dacht ik: dit is een rode kaart."

"Het is speciaal dat je als videoscheidsrechter de arbiter kunt helpen. Het is niet zo dat ik sta te juichen omdat een speler op mijn advies een rode kaart heeft gekregen, maar het geeft wel aan wat het nut van een videoscheidsrechter is."

Willem II-trainer Erwin van de Looi had geen problemen met het ingrijpen van Van Boekel. "Ik denk dat de rode kaart terecht was, want daarvoor hebben we de videoscheidsrechter. Dus dat is goed", stelde Van de Looi tegen FOX Sports.

"Ik had 'm alleen niet verwacht, want de scheidsrechter beoordeelde de overtreding in eerste instantie als geel. Het leek een beetje een onbesuisde tackle en volgens mij was er ook weinig echte opzet bij. Maar Makkelie werd vanuit de camerawagen gecorrigeerd en dan is het rood."

Buitenspel

Van Boekel had alleen bij de rode kaart voor Kali direct invloed op de wedstrijd. Wel ging hij bij een paar andere situaties nog in discussie met Makkelie, bijvoorbeeld bij de 1-0 van Ajax.

Verdediger Heiko Westermann van de Amsterdammers stond in buitenspelpositie bij het schot van Riechedly Bazoer, maar de arbiters keurden de goal uiteindelijk goed.

"We hebben een discussie gevoerd of het buitenspel was of niet", aldus Van Boekel. "Maar als er discussie is, geeft dat al aan dat het niet zwart-wit is en dan blijft de beslissing van de scheidsrechter staan, in dit geval een doelpunt."

Beide arbiters waren zeer tevreden over de eerste echt test. "Dit was een goede dag", zei Van Boekel. "We waren van tevoren al overtuigd van dit project en ik weet zeker dat de toekomst zal uitwijzen dat dit een meerwaarde heeft."

Bij de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en FC Oss van donderdagavond zal er ook gebruik worden gemaakt van de videoscheidsrechter. Van Boekel staat dan op het veld en Makkelie zit in de camerawagen.