Ajax heeft zich woensdag eenvoudig voor de tweede ronde van de KNVB-beker geplaatst. De tweede keus van trainer Peter Bosz klopte Willem II in de Arena met 5-0. 

Bosz had tegen de Tilburgers zijn ploeg op alle posities gewijzigd. Van het team dat zondag van Heracles Almelo won, stond alleen Hakim Ziyech in de basis, maar hij stond nu op het middenveld.

Riechedly Bazoer opende de score na een hoekschop van Ziyech. Diezelfde Marokkaans international stelde debutant Matthijs de Ligt in de 25e minuut in staat de 2-0 binnen te koppen.

Ziyech maakte in de tweede helft zelf de 3-0, waarna Lasse Schöne uit een vrije trap voor de 4-0 zorgde. De ingevallen Abdelhak Nouri, ook al debutant, bepaalde de eindstand op 5-0.

Video: Samenvatting Ajax-Willem II

In de Arena werd voor het eerst gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter bij een officiële wedstrijd. Die videoarbiter speelde na een uur een belangrijke rol.

Op aangeven van Pol van Boekel stuurde scheidsrechter Danny Makkelie Anouar Kali van het veld. Hij had de middenvelder van Willem II aanvankelijk geel gegeven na een tackle op Lasse Schöne, maar verzwaarde dat naar rood op aangeven van Van Boekel.

In de competitie had Willem II nog weten te winnen bij Ajax (2-1), maar zo ver liet de tweede keus van Ajax het woensdag niet komen.

Gretig

Ajax oogde vanaf het begin gretig en dat leidde al in de dertiende minuut tot de 1-0. Bazoer kreeg de bal van Ziyech aangespeeld op de rand van het strafschopgebied en vond met een streep de verre hoek.

De van FC Twente overgekomen middenvelder legde de bal tien minuten later op het hoofd van de pas 17-jarige De Ligt. Die kopte knap raak. Ajax deed nog een poging om voor rust uit te lopen naar 3-0. Zo had Mateo Cassierra na een fraaie dribbel kunnen scoren, maar hij stuitte op doelman Kostas Lamprou.

Na rust liet Ajax het tempo flink zakken. Zeker na de rode kaart van Kali was de angel uit de wedstrijd. Toch zorgde Ziyech nog voor 3-0. Nadat Heiko Westermann aan de andere kant een bal van de lijn had gehaald, kwam Ajax er snel uit. Cassierra faalde nog, maar Ziyech trof wel doel.

Tot grote vreugde van het publiek mocht Nouri vervolgens nog meespelen. De 19-jarige middenvelder maakt veel indruk bij Jong Ajax, maar kwam nog niet tot minuten in het eerste elftal. Ook Frenkie de Jong kreeg zijn eerste speelminuten voor Ajax.

Zij zagen Schöne het vierde doelpunt binnen trappen. De Deen gunde in de slotfase een vrije trap aan Nouri, die vervolgens gericht raak schoot: 5-0.