Yaya Touré heeft per direct een punt gezet achter zijn interlandloopbaan.

Dat laat de 33-jarige Ivoriaan dinsdag in een statement op zijn website weten.

"Het schrijven van dit stukje is waarschijnlijk de moeilijkste wedstrijd ooit voor mij. Na veertien jaar op het hoogste niveau is dit het juiste moment om te stoppen", aldus de middenvelder.

Touré heeft 114 interlands achter zijn naam staan voor Ivoorkust, waarmee hij in 2015 de Afrika Cup veroverde. Hij werd in 2011, 2012, 2013 en 2014 uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van het jaar.

Touré benadrukt dat de beslissing niet is genomen omdat hij het niveau niet meer aan zou kunnen. "De intensiteit van de trainingen, de vele wedstrijden en het feit dat ik 33 jaar ben zijn geen redenen geweest om te stoppen als international."

Manchester City

Bij Manchester City komt Touré amper meer aan spelen toe. Trainer Josep Guardiola heeft de middenvelder dan ook niet ingeschreven voor de Champions League.

Guardiola wil pas weer gebruik maken van Touré als hij zijn excuses aanbiedt voor eerdere uitspraken van zijn manager Dimitri Seluk. Die zei dat Guardiola de middenvelder heeft vernederd door hem niet te gebruiken in de Champions League.

"Touré komt pas weer in aanmerking voor een plek in het elftal als hij zich verontschuldigt voor die uitspraken", aldus Guardiola dinsdag. "Maar Yaya heeft nog niet de moed gehad om mij te bellen."