Rangers FC heeft Joey Barton voor drie weken geschorst, omdat de controversiële middenvelder vorige week tijdens een training drie dagen na de stevige nederlaag tegen Celtic (5-1) een aanvaring had met een ploeggenoot.

"De manager, Mark Warburton, en de club geloven dat er tijd en ruimte nodig is voor zowel de club als de speler om te evalueren wat er allemaal gebeurd is", schrijft Rangers FC maandag in een verklaring op de site van de club.

De club uit Glasgow heeft zelf nooit bevestigd wat er precies gebeurd is op de training van vorige week dinsdag, maar volgens persbureau Press Association werd Barton naar huis gestuurd nadat hij ruzie had gemaakt met teamgenoot Andy Halliday.

De 34-jarige Barton reageerde twee dagen later zelf wel met een uitgebreide verklaring op Twitter. "Na de Old Firm was iedereen natuurlijk gefrustreerd en op de training van dinsdag was er een eerlijke discussie over het resultaat en de oorzaken van de nederlaag", schreef de Engelsman.

"Tijdens de discussie was er flinke onenigheid over de wedstrijd en zijn er wat harde woorden gevallen. Het waren alleen maar woorden, niks anders, maar sommige van die woorden gingen wel een grens over."

"Als iemand die altijd op een directe manier communiceert, accepteer ik dat sommige dingen die gezegd zijn ongepast waren en daar bied ik mijn excuses voor aan. Ik kan alleen niet mijn excuses aanbieden voor het feit dat ik heel graag wil winnen en dat ik wil dat Rangers veel beter gaat presteren."

Opspraak

Manager Warburton had Barton in eerste instantie opgedragen om tot maandag niet op de training te verschijnen. Nu hoeft hij zich de komende drie weken ook niet te laten zien bij Rangers FC.

Barton is tijdens zijn loopbaan wel vaker in opspraak gekomen. Zo zat hij in 2008 als speler van Newcastle United 77 dagen in de gevangenis nadat hij veroordeeld was voor mishandeling van een tiener in Liverpool.

Een jaar eerder sloeg hij Manchester City-ploeggenoot Ousmane Dabo het ziekenhuis in bij een ruzie op de training en in 2010 sloeg hij Blackburn Rovers-speler Morten Gamst Pedersen tijdens een wedstrijd vol in zijn maag.

Rangers FC speelt dit seizoen voor het eerst sinds het faillissement en de verplichte degradatie in 2012 weer op het hoogste niveau in Schotland. De ploeg van Warburton staat na zes wedstrijden vijfde met negen punten. Koploper en aartsrivaal Celtic heeft vier punten meer en een wedstrijd minder gespeeld.