Johan Lokhorst stapt per direct op als voorzitter van de raad van commissarissen van de KNVB. Lokhorst zegt dat hij zonder vertrouwen van de Eredivisieclubs niet kan functioneren.

Dat maakte de KNVB vrijdagavond bekend.

De 64-jarige Lokhorst kwam de afgelopen maanden steeds meer onder vuur te liggen, vanwege alle problemen die onder hem binnen de KNVB ontstonden. Een meerderheid van de clubs besloot deze week het vertrouwen op te zeggen in de rvc. Het vertrek van de voorzitter is de zoveelste wijziging in korte tijd in de top van de voetbalbond.

Op de website van de KNVB verklaart Lokhorst: "Zonder vertrouwen kun je niet functioneren. Zéker niet als voorzitter, want die is als eerste verantwoordelijk voor het gevoerde beleid. Dus treed ik af."

Kritiek

Lokhorst kreeg veel kritiek op zijn functioneren bij de KNVB. Nadat het Nederlands elftal vorig jaar kwalificatie voor het EK was misgelopen, besloot de rvc om de bekritiseerde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen 'gewoon' tot 2019 te herbenoemen.

Tegen de zin van Van Oostveen in besloot de rvc dit jaar een technisch directeur te benoemen. Hans van Breukelen kreeg Oranje in zijn takenpakket, maar hij werd direct geconfronteerd met de chaos aldaar.

Van Oostveen besloot ook een stap terug te doen, waarop de rvc Gijs de Jong voordroeg als diens opvolger. Dat leidde weer tot verontwaardigde reacties bij de bondsvoorzitter Michael van Praag, die niet op de hoogte was gebracht over het aanstaande vertrek van Van Oostveen, en de clubs.

Die zegden woensdag het vertrouwen op in de rvc, waarna de benoeming van De Jong werd opgeschort.

Begrip

Lokhorst voerde het toezichthoudende orgaan van de KNVB sinds de zomer van 2012 aan. Hij werd op 4 juni 2012 door de clubs benoemd als opvolger van Benk Korthals. Lokhorst werkte de drie jaar daarvoor bij de Europese voetbalbond UEFA, als lid van de commissie die de financiën in de gaten houdt.

Commercieel directeur betaald voetbal Jean-Paul Decossaux begrijpt de stap van Lokhorst. De overblijvende leden van de raad van commissarissen beraden zich de komende week over de situatie, meldt de bond.