Het bekerduel tussen Ajax en Willem II van aanstaande woensdag heeft een wereldwijde primeur doordat er wordt getest met het gebruik van de videoscheidsrechter.

Op donderdag zal ook bij Feyenoord-FC Oss worden geëxperimenteerd met de videoscheidsrechter. Niet eerder werd er live getest bij een wedstrijd in een officiële competitie op het hoogste niveau.

In maart van dit jaar werd door wereldvoetbalbond FIFA besloten tot tests met de videoscheidsrechter. Op 1 september was Björn Kuipers de eerste arbiter die bij de oefeninterland Italië-Frankrijk gebruik kon maken van de liveverbinding.

Bij Ajax-Willem II is Pol van Boekel de scheidsrechter. Hij zal in verbinding staan met videoscheidsrechter Danny Makkelie. Bij het duel tussen Feyenoord en FC Oss zijn de rollen omgedraaid.

De FIFA heeft de KNVB de primeur gegeven omdat de Nederlandse bond ten opzichte van andere landen voorloper is wat betreft videoarbitrage

Fantastisch

Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB en initiatiefnemer van de videoscheidsrechter, is in zijn nopjes met de tests.

"Dit is fantastisch nieuws. Wij hebben ons vanaf 2011 ingezet om de videoscheidsrechter in het voetbal te introduceren. Enerzijds door de technologie te ontwikkelen en anderzijds door een intensieve, internationale lobby", laat hij weten.

"We doen dit omdat we het spel eerlijker willen maken en omdat we de scheidsrechter willen helpen bij zijn moeilijke taak. Dat wij dit nu als eerste land ter wereld mogen testen, daar zijn we erg trots op en is een groot compliment aan de betrokken medewerkers van de KNVB."

In de komende rondes van het KNVB-bekertoernooi zal er waarschijnlijk ook worden geëxperimenteerd met het gebruik van de videoscheidsrechter.