AZ is slecht begonnen aan de groepsfase van de Europa League. In eigen huis werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen het Ierse Dundalk. De wedstrijd werd overschaduwd door een zware blessure voor Stijn Wuytens.

De Belg zette AZ in de 60ste minuut op voorsprong, maar kwam daarbij hard in botsing met de Ierse keeper Rogers. Hij werd minutenlang behandeld en moest met een brancard van het veld worden gedragen.

Wuytens werd bij kennis en met een zware hersenschudding naar het ziekenhuis vervoerd. 

Het andere duel in de groep tussen Maccabi Tel Aviv en Zenit Sint-Petersburg eindigde in een spectaculaire 4-3 zege voor de Russen. Zenit stond een kwartier voor tijd nog met 3-0 achter in Israël, maar bouwde die achterstand binnen tien minuten om tot 3-3. Luka Djordjevic maakte in de blessuretijd nog de winnende.

AZ-Dundalk in beeld

Voortvarend

AZ begon voortvarend aan het duel met Dundalk. De wedstrijd was nog maar net begonnen toen Alireza Jahanbakhsh in de tweede minuut de bal op de paal schoot.

AZ bleef aandringen en creëerde onder meer via Jahanbakhsh en Fred Friday wat kleine kansjes, maar waar de eerste zijn schot geblokt zag worden verspeelde Friday op het laatste moment de bal.

Ondanks de zeer luidruchtige steun van de meegereisde fans kwam Dundalk niet verder dan een afstandsschot van Dane Massey, maar hij zag de bal ruim overgaan. Dundalk leek vanaf dat moment wel beter in de wedstrijd te komen. Daryl Horgan mocht na knullig verdedigen van AZ vrij op Sergio Rochet af lopen, maar de keeper redde knap.

Een tweede kans voor Patrick McEleney kon Rochet met enige moeite uit zijn goal houden, de daaruit resulterende hoekschop leverde niets op. AZ had vervolgens geen geluk toen een treffer van Friday werd afgekeurd wegens buitenspel.

Tweede helft

Net als in de eerste helft begon AZ ook na de rust goed. Ron Vlaar schoot de bal echter hard naast en Derrick Luckassen kreeg de bal na een vrije trap niet over de lijn .

Vervolgens kwamen de Alkmaarders via Wuytens verdiend op 1-0. De Belg werd daarbij hard geraakt en moest na een minutenlange behandeling met een brancard van het veld worden gedragen. De Alkmaarders leken flink van slag door het voorval.

Kort nadat de wedstrijd was hervat moest Dundalk door met tien man na een rode kaart (twee keer geel) voor O'Donnell. In de 72ste minuut zag Luckassen een vrije trap via de muur net over gaan.

Kort voor het einde van de wedstrijd kwam Dundalk uiteindelijk alsnog langszij. Na een domme overtreding van Mattias Johansson kreeg Dundalk een vrije trap en de voorzet van Horgan  werd verzilverd door Ciaran Kilduff. In de blessuretijd, die door de uitgebreide behandeling van Wuytens negen minuten duurde, zette AZ nog aan, maar de thuisploeg kwam niet meer tot scoren.

Bekijk de uitslagen in de Europa League