Een meerderheid van de clubs in de Eredivisie heeft het vertrouwen in de raad van commissarissen (rvc) van voetbalbond KNVB opgezegd. 

Het voorgenomen besluit om Gijs de Jong te benoemen als opvolger van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal is daardoor opgeschort.

Dat heeft de voetbalbond woensdag besloten na een bijeenkomst van de Eredivisieclubs met de rvc van de KNVB. Na dat gesprek zegde een meerderheid van de clubs het vertrouwen op.

"Aangezien het de raad van commissarissen is die de nieuwe directeur benoemt, wordt de benoeming daarvan opgeschort'', aldus de KNVB in een verklaring.

Het gesprek met de clubs ging woensdag onder meer over de gang van zaken bij de voetbalbond de laatste tijd, zoals de gevolgde procedures bij het vertrek en benoemingen van bestuurders binnen het bestuur betaald voetbal. De antwoorden van de rvc waren voor de meeste clubs niet voldoende, waarop zij het vertrouwen opzegden.

Johan Lokhorst is de voorzitter van de rvc, waar verder Simon Kelder, Henk Kivits, oud-international Johan de Kock en Ger Vermeulen deel van uitmaken.

Kritiek

Vorige week uitte KNVB-voorzitter Michael van Praag al kritiek op de raad van commissarissen. Van Praag was niet op de hoogte gebracht van het vertrek van directeur Bert van Oostveen.

De Amsterdammer had verwacht dat de raad van commissarissen hem in vertrouwen had genomen en bijgepraat over wat er gaande was omtrent de directeur.

"We weten allemaal hoe het werkt: er moet draagvlak zijn bij de clubs, onze leden. We vinden het daarom ook niet meer dan logisch dat we ons met de commissarissen beraden op de ontstane situatie'', aldus Jean-Paul Decossaux van de KNVB woensdag.

Van Oostveen

Van Oostveen maakte eind augustus zijn vertrek bekend. De directeur lag al geruime tijd onder vuur, onder meer vanwege zijn keuzes voor de bondscoaches van het Nederlands elftal.

Ondanks het missen van het EK besloot de raad van commissarissen van de KNVB eind vorig jaar wel Van Oostveen te herbenoemen als directeur betaald voetbal, voor een periode van drie jaar. Amper tien maanden later vertrok de 45-jarige bestuurder uit Amstelveen alsnog.

Bondscoach Danny Blind was niet blij met het moment waarop Van Oostveen zijn vertrek aankondigde, kort voor de belangrijke eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden.