Ronald Koeman en Maarten Stekelenburg zijn maandag naar de derde positie in de Premier League geklommen met Everton. De 'Toffees' wonnen door drie goals van de ontketende Romelu Lukaku bij Sunderland (3-0).

Het Everton van manager Koeman kwam zo op tien punten uit vier competitieduels. Chelsea heeft er evenveel, maar scoorde meer. Het nog feilloze Manchester City is koploper in de Premier League.

Lukaku was tot maandag elf wedstrijden zonder doelpunt sinds zijn laatste treffer op 5 maart tegen West Ham United, maar maakte in het Stadium of Light een einde aan die onproductieve reeks.

Na een uur spelen brak de Belg de ban door een voorzet van Idrissa Gueye binnen te knikken en toen was het hek van de dam. Acht minuten later verdubbelde de 23-jarige spits de marge met het hoofd, om weer drie minuten later oog-in-oog met Sunderland-doelman Jordan Pickford overtuigend binnen te schuiven.

Vlak voor tijd kreeg Lukaku een publiekswissel van Koeman, die Arouna Koné (ex-Roda JC en PSV) liet opdraven als vervanger van zijn Belgische aanvalsleider.

Van Aanholt

Patrick van Aanholt had als linksback een basisplaats gekregen van David Moyes, die tussen 2002 en 2013 hoofdtrainer was van Everton, maar kon ook niets aan de stand veranderen namens de 'Black Cats'.

Sunderland begon zo voor het zesde jaar op rij met vier wedstrijden zonder overwinning aan het Premier League-seizoen.

Stekelenburg verdedigde zoals gebruikelijk het doel van Everton en is met slechts twee tegengoals in de eerste vier competitiewedstrijden de minst gepasseerde doelman in de Premier League.

Zaterdag ontvangen Koeman en de zijnen het gepromoveerde Middlesbrough op Goodison Park. Nummer voorlaatst Sunderland moet zondag op bezoek bij Tottenham Hotspur.

Bekijk het programma en de stand in de Premier League