De Eredivisie wil dat de KNVB zich op het UEFA-congres van aanstaande woensdag hardmaakt voor het herroepen van de voorgenomen plannen voor de Europese clubcompetities.

Alle achttien Eredivisieclubs zijn het erover eens dat de onlangs gepresenteerde ideeën voor de opzet van de Champions League en Europa League slecht zijn voor het Nederlandse voetbal.

In de nieuwe opzet heeft de UEFA in totaal zestien plaatsen in het hoofdtoernooi van de Champions League gereserveerd voor de vier Europese toplanden. Spanje, Engeland, Duitsland en Italië zijn elk verzekerd van vier tickets.

De Eredivisie kondigde eerder al bezwaar aan bij de Europese voetbalbond en hoopt dat de KNVB woensdag bij het UEFA-congres een beroep doet op de nieuwe voorzitter, die op dezelfde dag gekozen wordt in Athene.

Benoemingen

Maandag kwamen alle clubs die op het hoogste Nederlandse niveau uitkomen bijeen in Utrecht, waar ook werd vergaderd over de recente benoemingen binnen het bestuur betaald voetbal van de KNVB.

Bij de Eredivisieclubs zou onvrede bestaan over het proces rond de aanstelling van Gijs de Jong, die Bert van Oostveen onlangs opvolgde als directeur betaald voetbal bij de voetbalbond.

De Eredivisie heeft nu geen formele stem bij dergelijke benoemingen, maar hoopt binnenkort in een gesprek een betere aansluiting met de KNVB af te kunnen dwingen.