Vera Pauw heeft haar vertrek aangekondigd als bondscoach van de Zuid-Afrikaanse voetbalsters.

De voormalig speelster en bondscoach van het nationale vrouwenteam van Nederland zwaaide sinds maart 2014 de scepter bij 'Banyana Banyana'.

Vorige maand werd Pauw met Zuid-Afrika al in de groepsfase uitgeschakeld op het olympische voetbaltoernooi in Rio de Janeiro. Direct na afloop daarvan lichtte ze haar speelsters in over haar vertrek.

"De reden is dat ik terug naar mijn man wilde", verklaart Pauw tegen de NOS. "Ik heb tweeënhalf jaar gescheiden geleefd. Dat wilden we niet meer."

"Met het team hebben we ver boven de verwachtingen gepresteerd. We hebben van over de hele wereld lof over ons spel gekregen. Helaas konden we de vele kansen die we creëerden niet in doelpunten omzetten. Maar mijn beslissing had niets te maken met de resultaten, het was een privébeslissing."

Oranje

Op de Spelen was Zuid-Afrika ingedeeld in een zware poule met de latere finalist Zweden, China en Brazilië. Alleen tegen het gastland werd een puntje gepakt: 0-0. Pauw slaagde er niet in om zich met 'Banyana Banyana' te plaatsen voor het WK.

Tussen 2004 en 2010 was de 89-voudig international werkzaam als bondscoach van de Oranjevrouwen. Daarnaast was ze ook verantwoordelijk voor de nationale ploegen van Schotland (1998-2004) en Rusland (2011).