Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini heeft toestemming gekregen om woensdag in Athene het congres van de Europese voetbalbond toe te spreken. In de Griekse hoofdstad zal zijn opvolger worden gekozen.

De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft het verzoek van de UEFA ingewilligd, zo maakte de bond maandag bekend.

De toestemming was nodig, omdat Platini voor vier jaar is geschorst door de FIFA.

De Fransman legde in mei zijn functie als UEFA-voorzitter neer nadat sporttribunaal CAS besloot om zijn schorsing niet kwijt te schelden.

De Europese voetbalbond bleef altijd achter de oud-topvoetballer staan en stelde ook nooit een interim-president aan.

DFB

De voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB had geen goed woord over voor het plan van Platini om officieel afscheid te nemen op het UEFA-congres.

"Het congres moet gaan over het programma van de nieuwe voorzitter en niet over de fouten van zijn voorganger", zei Reinhard Grindel maandag tegen persbureau DPA.

"Ik zou willen dat hij afziet van zijn optreden. Dit congres moet gericht zijn op de toekomst en niet op het verleden."

Betaling

Platini was door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar geschorst wegens het aannemen van een dubieuze betaling van 1,8 miljoen in 2011 door toenmalig FIFA-baas Sepp Blatter, al bracht het internationale sporttribunaal CAS de straf terug naar vier jaar.

Gedurende die periode mag Platini eigenlijk geen voetbalgerelateerde activiteiten bijwonen.

De 55 bij de UEFA aangesloten landen stemmen woensdag voor een nieuwe voorzitter. KNVB-voorzitter Michael van Praag en de preses van de Sloveense voetbalbond Aleksander Ceferin zijn de twee overgebleven kandidaten.